Всеки пети родител съжалява за името на детето си

Не му подхожда или не го произнасят, както трябва, са сред причините

18 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Онлайн допитване разкрива: всеки пети родител би искал различно име за детето си.

Един от големите форуми за родителство задал въпроса към потребителите си: „Съжалявате ли за името, което сте избрали за детето си?” От 1362 респонденти 18% заявили категорично „Да”, като една четвърт от тях посочили като причина факта, че „името е прекалено често срещано”.

Другите разпространени причини за съжалението се оказват: „Просто не пасва” – 21% и „Никога не ми е харесвало – накараха ме да го кръстя така” – 20%.

Към тях се добавят и: „Не е достатъчно отличително”; „Докарва му/ ѝ проблеми с изписването или произнасянето”, „Не му/ ѝ подхожда”; „Всички използват кратката форма на името, която не ми харесва.”

Три процента от хората, споделили съжалението си, казали, че е имало промяна в отношението на обществото към това име, откакто се е родило детето им.

При една трета от респондентите колебанията относно името се появили още през първите 6 седмици. При 23% катализаторът на тези усещания бил моментът, в който детето тръгвало на детска градина или на училище.

Основателката на форума Mumsnet Джъстин Робъртс казва пред BBC: Изборът на име за детето е едно от първите неща, които родителите правят, и се оказва, че съжалението, че сме го кръстили по определен начин, е често срещано – стараеш се много, проучваш, опитваш се да угодиш на няколко души едновременно и накрая всичко е сбъркано.

Успокоението е, че повечето деца свикват с имената си, а тези, които не могат, разчитат на фамилии, прякори или, в краен случай, на промяна на името.”

Източник: Telegraph

Коментари
Последни видеа