Какво ни казват детските рисунки: избор на цвят, повтарящи се сюжети

Как да тълкуваме изображенията и кога да търсим консултация (част 1)

23 юни 2022 г.

Снимка: Getty

„Синът ми е на 6 години. Детето обича да рисува и го прави с удоволствие. Но забелязахме, че той постоянно рисува само самолети. Стана ми любопитно защо. Попитах го и ме каза, че просто ги обича. Бих искал да знам от експертите какво смятат по въпроса. Какво означава това? пита 32-годишна майка.

За детето рисуването е начин за изразяване на несъзнателни преживявания. Затова тестовете за рисуване се използват широко от специалистите при оценка на психологическото състояние на децата в предучилищна възраст, разказва детският психолог Юри Токорчук

Детските рисунки дават много информация: това, което го вълнува, на което то обръща много внимание, ще бъде най-изработено добре или ще се повтаря в следващите рисунки. 
Но не се притеснявайте, ако детето обича същата история: например момчетата рисуват коли и самолети, момичетата – котенца и принцеси. Повторяемостта показва пристрастеността на детето към тази тема.
В рисунките, както в играта, децата преживяват житейски ситуации, отразяват отношението си към тях, повтарят ги, модифицират ги и ги допълват с нови значения.
Ако говорим за история, която тревожи родителите, например, някой близък винаги липсва в семейна рисунка, или е изобразен на значително разстояние от останалите, или не е оцветен, това може да е знак за проблем. И е добре да се консултирате със специалист.

Снимка: Getty

На кои детайли в детската рисунка трябва да обърнем внимание

1. Изборът на цвят директно отразява емоционалното състояние на детето. Ако детето предпочита черни и кафяви цветове, това може да показва негативен емоционален фон, страх и тревожност.

2. Силният натиск върху молива или особено внимателното засенчване на рисунката показва емоционално напрежение или импулсивност.

3. Грубо изкривяване на пропорциите на картината най-вероятно е налице при дете с интелектуално увреждане или невротично състояние.

4. Голям брой корекции, често използване на гумата, показва тревожност, несигурност или стрес.

5. Рани, белези, кръв, вътрешни органи в детската рисунка се разглеждат от специалистите като симптом на невротично състояние.

6. Ако в рисунката детето ясно се фокусира върху признаците на пола (гърди, бедра, излагане), това може да показва интерес към сексуалната сфера.

Освен това психолозите обръщат внимание на местоположението на рисунката върху листа, нейния размер, детайлност, характеристики на линиите (пълнота, множественост, скициране) и общото впечатление, което прави.

Всеки отделен детайл не може да се разглежда самостоятелно, важното е значението му в цялостния контекст на рисунката. Ако забележите мотиви или детайли, които ви притесняват и те се повтарят редовно, трябва да потърсите съвет от психолог.

Следва продължение

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа