Може ли да ускорим прохождането на детето

Невролог съветва родителите как да помогнат

19 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty
 

Детето навършва една година и родителите празнуват. Част от трудния период  е зад гърба им. Заедно с това те се притесняват и започват да сравняват как се развива тяхното дете, какво може да прави и какво не може? И защо още не е направило първите си стъпки, а това на съседите, което е с 2 месеца по-малко, вече тича като лудо?

На 12-месечна възраст бебето минава през поредния преглед при педиатъра, а ако налага и при невролог, и ортопед. Ако още не е проходило, те ще направят заключение и ще дадат препоръки.

Всяко дете се развива много индивидуално. На тази възраст едно ходи уверено, друго едва пристъпва, трето – въобще не се опитва.
Ако след като навърши една година то все още не ходи самостоятелно, няма причина за безпокойство. Всяко хлапе има свой собствен темп на развитие и дори да не е същият като този на съседите, това не означава, че изостава.
Бъдете търпеливи, съветва д-р Елена Мяукина.

Преди бебето да направи първите стъпки, то трябва да е готово за това - да натрупа достатъчно усещания, да провери надеждността на краката си, да придобие стабилност, да развие ясна координация на движенията в комбинация с функциите на всички важни органи и системи - зрение, слух, вестибуларен апарат, мускули, връзки, кости.

Отворен хоризонт

Дайте на вашето дете простор. Опитайте се да не го държите дълго време в малко пространство - например в манеж или на столчето за хранене. Напротив, стимулирайте го и го подтиквайте към нови, независими открития. Не ограничавайте активността му, но в същото време не забравяйте да се грижите за неговата безопасност: то все още е твърде малко и може лесно да се нарани.
При хубаво и топло време, като се уверите, че на земята няма опасни предмети, можете да го оставите босо.
На стъпалото има много активни точки, с помощта на които то ще почувства стабилност и постепенно ще придобие по-голяма увереност. И така, всяко, дори най-малкото на пръв поглед движение, пали сигнална лампа. Тя предава различни видове информация от мозъка към мускулите, включително за напрежението и отпускането на тонуса им.
Опорните точки сигнализират за степента на натиск и разпределението му по стъпалото, а вестибуларният апарат „усеща“ положението на тялото спрямо центъра на тежестта и земната повърхност.

Овладявайки нови пространства, детето може да стигне до височината на своя ръст, за да прави каквото си поиска. И част от идеите му са доста опасни!
Възрастните, които са близо до детето, трябва винаги да бъдат нащрек.

Снимка: Guliver / Getty
Полезни упражнения

Пълзене на колене. С едната си ръка придържайте бебето под гърдите. Поставете го на колене, но не позволявайте цялата тежест да пада върху тях.
Започнете да го накланяте леко на дясно, към едното коляно. Опитвайки се да се подпре на него, детето ще постави другия крак напред, сякаш стъпва. После повторете упражнението на ляво.

- Не е необходимо специално да учите детето да пълзи, но можете да го стимулирате. Ето по този начин: докато го придържате с една ръка под гърдите, внимателно поставете едно му коляно на страни и леко го отпуснете върху него. В същото време с другата ръка насърчавайте бебето да се изправи, опирайки се на това коляно. Или, придържайки го с лявата си ръка, го оставете да пълзи – този път като напълно лежи по корем на колене и длани.

- За подготовката можете да използвате сух басейн, пълен със специални леки топки, батут, голяма пружинираща топка - фитбол.
Поставете бебето върху надуваемата топка по корем така че да се отблъсква с крака от пода.
Можете също така да научите бебето да ходи във водата. Дайте му възможност да стъпва по дъното на ваната с вашата опора или да се изтласква с крака подобно на пружини от стената ѝ.

 Научете го да става от колене. Хванете бебето под гърдите и го притиснете към себе си, за да се почувства сигурно, поставете го на колене, след това изведете едното краче напред да стъпи стабилно и го насърчете да се облегне на този крак и да се изправи. Повторете същото с другия крак.
Като продължите с това упражнение, можете да го научите да се изправя от всяка ниска седалка с опора на ръцете.
Когато бебето се научи да става от колене и от ниска седалка, вече не би трябвало да има проблеми с ходенето.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа