Най-добрата поза за облекчаване на депресията

Това може да се окаже много полезно, когато установите такъв проблем

15 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Промяната в позата на седене облекчава симптомите на депресия, установи ново изследване. Когато човек седи изправен на стол, изпитва повече ентусиазъм и по-малко умора, са открили учени.

Участниците в изследването, които седят изправени, докладват повече „положителна възбуда, по-ниска степен на умора, говорят с повече думи и по-малко местоимения в първо лице в сравнение с групата седяща по обичайния начин“, посочват авторите.

Местоименията в първо лице (аз, мен, ми...) са важен индикатор, защото хората, които са депресирани са склонни да се фокусират повече върху себе си. Един от признаците за намаляване на депресията е, че хората се фокусират по-малко върху себе си.

В изследването участниците е трябвало да изнесат 5-минутна реч, докато седят. Някои от тях били инструктирани да седят с изправен гръб, докато правят това, други получили никакви инструкции.

Ползите от изправената стойка при седене се допълват други подобни открития, едно от които е, че тя помага за справяне с умората при хора, лишени от сън. Прегърбената стойка доказано е свързана с повече умора и по-ниски нива на енергия.

Новото изследване допринася към идеята за „когниция на тялото“, според която мислим не само с умовете, но и с телата си. Но то не е първото, което показва, че изправената стойка подобрява настроението. Има и свидетелства, че изправената стойка подобрява паметта.

Както пишат авторите: „Изправените участници съобщават, че се чувстват по-ентусиазирани, развълнувани и силни, докато прегърбените участиници се чувстват по-уплашени, враждебни, нервни, тихи, неподвижни, пасивни, сънливи и отпуснати. Изправените участниците докладват също и по-високо самочувствие и по-малко страх в сравнение с прегърбените участници.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа