Най-популярните и дразнещи детски капризи

Кои са те и има ли начин да се справим, без да повишаваме глас

20 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Когато са малки, децата проявяват най-различни капризи, някои от които са сериозно изпитание за нервите и търпението на родителите. Разбира се, има и спокойни деца, на които този тип тръшкания са чужди. Съществуват обаче три изключително популярни детски прищевки, които сякаш са задължителни за всички малчугани, дори и за най-послушните. И те са:

Иска да гледа телевизия

На пръв поглед в това няма нищо лошо. Но не и в случаите, когато отдавна му е минал часът за лягане. Преди да му отнемете дистанционното и безапелационно да го изпратите в леглото, по-правилно е да се запитате защо детето не дава да се изключи телевизора. Всички малчугани винаги имат сериозна, искрена и важна мотивация да се държат по определен начин.

Затова опитайте да се поставите на негово място и открийте коя е действителната причина да прави това и дали всъщност не изпитва някакъв дискомфорт. В случая с телевизията например, може да се окаже, че детето иска да ви ядоса, за да привлече вниманието ви. Или така компенсира емоционални пропуски или моменти на самота, тъй като малко време прекарвате заедно. Възможно е и просто да релаксира след по-бурния ден – има деца, които се отпускат, докато гледат телевизия.

Докато не разрешите проблема, няма смисъл да го лишавате от инструмента му за компенсация, тъй като това ще увеличи напрежението. По-полезно е да разберете нуждата му, да проявите разбиране и да предложите компромисен или алтернативен вариант. Когато усети вашата съпричастност, детето ще бъде по-склонно да стане от дивана.

Не иска да яде

Не просто конкретна храна, а каквото и да му поднесете. Тук има едно простичко решение. Първо помислете дали му предлагате нормално количество. Ако пълните чинията по обичайния за възрастните начин, напълно възможно е да го стресирате с огромната порция, която то смята, че е длъжно да погълне. А детският стомах със сигурност е много по-малък от този на възрастните. По-правилно е да му поднесете малко количество, достатъчно за тялото и възрастта му. А ако му хареса, то със сигурност ще си поиска допълнително.

Избягвайте предубежденията. Напълно възможно е в момента просто да не е гладно и затова да отказва да яде, а не защото е болно. Ако го принуждавате насила, има опасност да отвратите детето от поднесения продукт и то да го намрази за доста дълго време.

Помислете също така, че то може и да стачкува по този начин, за да привлече вниманието ви. Това не означава, че е разглезено, а че в този момент иска да ви каже нещо важно.

Сутрин не иска да се облича

И това винаги се случва, когато най-много бързате. Решението на този проблем е възможно. Нужни са ви само 4 стъпки. Първо – хитрувайте с времето. Събудете детето половин час по-рано. Така, колкото и да се мотае, все ще успеете да се оправите и тръгнете навреме. Вярно, че по този начин се лишавате от малко сън, но постепенно детето ще свикне да се облича по-бързо и ще може да върнете нормалното събуждане. Втората стъпка е да опитате да контролирате реакциите си. Ако покажете нервност, за детето това ще е знак, че играта се е получила и ще започне още повече да ви развърта. Но като не показвате реакция, то ще реши, че е скучно и няма да го прави. Третото е да осъзнаете истинската причина за случващото се. Възможно е детето да изпитва някакво притеснение и затова да се бави – ако например, предния ден се е скарало с приятелче в детската градина. Четвърто – покажете му кой диктува положението и не отстъпвайте. Ако го оставите да прави, каквото реши, това ще ви създаде много затруднения занапред. Затова бъдете строги, но справедливи и разбиращи.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.