Не е трудно: как да научим детето да прибира играчките си

Съобразете се с възрастта и действайте хитро. Ето как

10 юни 2022 г.

Снимка: Getty

За повечето родители подреждането и почистването на детската стая и на къта за игра е болезнена тема. Малко успяват да се справят без куп забележки, повишаване на тон и заплахи, а истинските драми, разиграни заради разхвърлените чорапи и блокчета лего по пода, уви, не са рядкост. Това е 

основната тема за конфликт с 4-годишните

Не бива да пречим на мъника да строи къщи от възглавници и одеяла, да експериментира с хартия и ножици, да използва мебелите за други цели (да „направи“ влак, гараж, замък, планина...). Нека детето се забавлява!
Разбира се, на нито една майка не би ѝ хрумнало да остави всичко така както си е и и да даде на детето пълна свобода и контрол върху личното му пространство. Когато играта свърши, идва обаче време за подреждане.
Опитайте се да не се нервирате. И по всякакъв начин се въздържайте от възклицания като: „Стаята ти е като кочина!“ или „Точно като баща си е. Той  никога не знае къде са нещата му!“

Ето няколко полезни съвета.

Какво да очаквате

На 3 години децата с удоволствие „помагат“ : мият чиниите, метат пода, поставят играчки в кутии, защото най-интересното за тях е да имитират възрастен, да повтарят неговите действия, движения и позите му.
Така то се учи.
Насърчавайте несръчното му участие в почистването. Хвалете го, когато се справи. Измисляйте прости задачи, които са по силите и са съобразени с възрастта. Дори да му харесва да окачва прането на въжето или да подрежда книги в библиотеката, не мислете, че трудностите са свършили.

Снимка: Getty

Четири-петгодишните престават да възприемат почистването като забавление. Те обичат да творят, а почистването разрушава „реда“, който се сътворили ( той няма нищо общо с визията на възрастните.)
Основното нещо е да разберете, че тази ежедневна бъркотия е необходим етап от развитието на детето и от неговото „управление“ на пространството. Затова не бива да се карате.
Разбира се, ако фантазията на малкия изследовател се е развихрила и играта е станала опасна, тя трябва да бъде спряна. Но като цяло не си струва да се намесвате без сериозна нужда.

Какво да очаквате от себе си
Много майки и татковци се улавят, че повтарят думите на ... собствените си родители. Можете изведнъж да се превърнете в комичен мрънкащ възрастен. Или пък да откриете у вас таланта на мелодраматична актриса. Така или иначе ще научите нещо ново за себе си. Например, че изглеждате по-търпеливи, отколкото си мислехте. Или обратното, че напразно сте се смятали за модел на спокойствие.
И запомнете: емоциите са заразни и вашият изблик на гняв заради флумастери, разпръснати по килима, ще се върне и детска истерия ще се стовари върху вас в супермаркета.

Най-добре е да се договорите с детето за времето за ежедневно почистване (например час и половина преди лягане) и да се придържате към това време (освен в спешни случаи, когато е необходимо спешно да се премахнат „следите“ от творческия процес).
И може да помислете за въвеждането на още две правила.

- Първо: без опасни, чупливи или просто ценни неща в детската стая.

- Второ: в стаята не може „да влиза“ храна.

Най-трудното ще бъде да преглътнете мрънкането на хлапето преди да настане „часът за почистване“.
Когато детето свикне, всичко ще стане по-спокойно.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа