Новите родители припомнят...

Какво се случи през седмицата

21 август 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

През последните седем дни много информация ни мина през очите и трябва да преговорим, че иначе ще забравим нещо важно, а не е добре. Все пак хората по света измислят и изследват неща, за да са ни полезни. Ето някои от тях:

Разбрахме, че настъпването на пубертета може да зависи и от килограмите – наднорменото тегло предполага по-ранно влизане в тази възраст;

удивихме се, че учените успяха да докажат: продължителността на бременността при всяка жена варира с пет (!) седмици и не става въпрос за грешно изчислен термин, както се мислеше досега;

още едно изследване от последните дни доказва, че най-разпространеното болкоуспокояващо убива емпатията и това е точно толкова притеснително, колкото ви звучи.

Още нещо, което смятаме за полезно, се оказа не съвсем добре за тялото ни – продължителното носене на Crocs може и да деформира стъпалото.


Снимка: Guliver / iStock

А ето и някои от последните научни новини, пряко свързани с децата:

родените есента по-често имат непоносимост към глутен, а пък летните бебета ставали по-рано от зимните, когато пораснат;

хич не е важно кога са родени, що се отнася до послъгването – да, децата лъжат много убедително, но ново изследване ги хваща в крачка;

освен това са и доста хитри – запознайте се с това, което може да си спестите.

Ново изследване пък доказва, че сладкото не ги прави свръхактивни, както се смяташе досега, но рекламата на храни им влияе и ги кара да избират вредни продукти.

И още: ако в семейството ви има дълголетници, много е възможно децата ви да го наследят – звучи логично, но вече е подкрепено от едно от най-мащабните проучвания в историята.


Снимка: Guliver / iStock

Учените доказаха, че възрастта на родителите може и да влияе на живота на децата, но сексуалната им ориентация, например, категорично не им се отразява – за пореден път стана ясно, че децата, отглеждани от еднополови двойки, не се развиват по различен начин от връстниците си; а всички деца в ранна възраст се адаптират по-добре към света, ако покрай тях има родител.

Малко съвети за бременни:

акушерката Тони Калушкова дава насоки за важния момент;

колко трябва да се движи бебето;

как да опазим вените в добро състояние особено през топлите месеци;

упражнения за коригиране стойката на тялото от Ваня от Fit Baby Hot Mama.

И татковците не останаха назад тази седмица. Оказа се, че те спят по-малко от майките, когато в живота дойде новият човек. Освен това в последните години са станали и много по-дейни в заниманията с децата – този път доказателствата са в цифри.

Но, както стана ясно и от света на звездите, не всички са така: бащата на девет деца Еди Мърфи, например, се страхува да сменя памперси, докато златният Майкъл Фелпс, баща (засега) на едно момченце, няма търпение да полага грижи за бебето и иска още деца.


Криси Тайгън
Снимка: Guliver / Getty Images

Като заговорихме за звезди, тази седмица в сайта дефилираха един куп селебрити майки, сред които прелестната Криси Тайгън, въздесъщата в света на хитовите сериали Шонда Раймс, ангелогласната Марая Кери, изящната Лив Тайлър и всяка от тях ни сподели по нещо за децата и майчинството си.

Споделянето е важно, затова и ние се постарахме да сме ви полезни по някои важни въпроси. Например как да се справите с хаоса в детската стая, как да приспите новороденото, как да се въведе ред в купищата дрехи, къде да заведете хлапето в горещините, как да го примамите извън градската джунгла и да го заведете на вилата, как да превърнете ученето в игра с гривнички от мъниста, как да се справите с гаденето по време на пътуване или докато сте бременна, как с хомеопатия да успокоите уртикарията на детето.


Снимка: Guliver / iStock

Ако имате по-големи деца, погледнете и какво се случва с гласа през пубертета и как се чувства един ЛГБТ тийнейджър в училище.  

А за четене ви препоръчваме: изповедта на един 52-годишен бездетен мъж, който всъщност много би искал да има деца; изключително подробен текст, затова защо най-важната работа на детето е да играе; и как еволюира бракът според световноизвестния психотерапевт Естер Перел.

Коментари
Последни видеа