Новороденото харесва гласа на таткото

Не е задължително да му осигурявате пълна тишина, докато спи

22 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock 

Вярно ли е, че още от утробата бебето чува? А кога почва да вижда и само черно-бял ли е образът?

Слуховият апарат се формира през 14 седмица

на бременността. Две седмици по-късно започва да работи и бебето вече реагира на звуци.
Затова на въпроса от каква възраст бебето чува, отговорът е: много преди да се роди.

Утробата на майката създава идеални условия – стените на корема и на плацентата пропускат звуци със сила до 30 децибела, а това означава, че ембрионът може да чува дори тиктакането на часовника.

Амниотичната течност донякъде заглушава шума, който идва от вън, това обаче не пречи мъникът не само да чува гласа на майка си, но и да различава отделните интонации. Особено му харесва спокойната реч, ненатрапчивите звуци, приятните мелодии със средна сила, а резките викове, крясъци и силната музика въобще не му допадат.

Възприема по-добре мъжки глас

В утробата на майка си бебето възприема най-добре звуци с ниска честота, например мъжкия глас.
Затова е особено важно, докато жената е бременна, с него да общува не само тя, но и таткото.
Всеки сам може да реши дали ще му пее песни, дали ще му разказва някакви впечатления, дали ще описва света наоколо, дали ще му обяснява с какво нетърпение очаква появата му ...

Първият скрининг на слуха се прави още в родилния дом. На този етап трябва да се установи рискът от глухота. След това, ако се налага, слухът се проверява на 2, 4 и 6 месеца.

През първите 3 дни след раждането бебето не чува нищо

защото в ушите му има течност. След това слухът започва интензивно да се развива и на 1 месец то вече различава отделни звуци, а през 9-12 седмица може да определи и посоката, от която те идват.

Много родители са убедени, че когато спи, бебето се нуждае от пълна тишина. На практика това не е така. Защото още от бременността то непрекъснато е чувало шума от „работещите“ вътрешни органи на майка си, в това число и биенето на сърцето ѝ.
Затова не е задължително да му осигурите пълна тишина, докато спи, да шептите и да ходите на пръсти около креватчето.
Другата крайност също не е препоръчителна – да гледате например телевизор в стаята, в която то спи.

Децата реагират не само на остри, силни звуци, но и на неочаквани и внезапни – те могат да ги изплашат и да се разплачат. Това не е повод за безпокойство. Напротив – доказва, че слухът на бебето се развива нормално.
С течение на времето то свиква с околната среда, адаптира се. Не реагира така остро на звуците. Още на 2 месеца то демонстрира реакция на темпа на речта. С удоволствие слуша спокойна разговорна реч и се отзовава с усмивка на ласкавите думи. Може дори да търси с очи от къде идва звукът.
За да подпомогнете този процес, му четете приказки, стихчета, пускайте ритмични песнички или класическа музика, разговаряйте с него, винаги, когато можете.

Източник: deti.mail.ru

 

 

Коментари
Последни видеа