От писъците до първото „агу“

Как се развиват вокалните умения през първата година

12 февруари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Осем седмици след като се роди бебето пробва да произнесе първите звуци от речта. „Вокалното“ му израстване минава пред няколко стадия.

В първите етапи от ранното развитие, то издава само викове и едва след това може да се различи гукане. 
В началото то се учи и произнася само гласните „а“, „о“ „“у“, а едва по-късно останалите.

Етапи

От раждането до 1,5 месеца – новороденото изразява недоволството си с викове и плач. На четвъртата седмица то вече отчетливо чува звуците и думите, но само толкова.

От 1,5 до 3 месеца – кърмачето може да произнася някои гласни звуци, но по-често ръмжи и сумти. Към третия месец вече се явява нещо като гукане. То вече различава интонация, ритъм и напев на речта.

4-6 месеца – бебето се развива при общуване, то опитва да подражава на приказките на мама и татко. В тази възраст то произнася предимно удължени звуци ( като гласни „ааа-а“ , „ууу-у“, „ооо-о“)

7-9 месеца – умее да разпознава тона и да повтаря отделни еднакви срички. Може вече да имитира жестовете на възрастните и произнася прости съчетания („ма-ма“, „та-та“ , „ба-ба“)

След 1 година – детето продължава да казва „агу“ , но вече може да кажи и някои цели думи. То подражава на близките си, на тяхната реч. Към първата си година детето има в речниковия си запас 10 -12 думи.

1,5 – 2 години – в речта на детето може да чуете първите прилагателни. До каква степен то ще е „разговорливо“ и активно, зависи от физическото му и от психическото развитие. От това колко често мамаи и татко разговарят с него и как интензивно се развива говорният му апарат.

Първото „агу“ може да чуете след втория месец

Когато бебето навърши 2 месеца, може да чуете първото „агу“ . До този период то изразява емоциите си с усмивка, плач, смях и като размахва крачета и ръчички.

Снимка: Guliver / iStock

На около 8 седмици то възпроизвежда първите си звуци – които наподобяват „а“ и „у“ ,а личицето му има мимика, която се променя.

Съзнателно и умишлено обаче бебето почва да гука едва към четвъртия месец. В основата са две съгласни „г“ и „х“ , които бузките най-лесно и бързо могат да възпроизведат.
Бебето ви следи с поглед и много внимателно наблюдава. Издава гърлени звуци, които приличат на „г“, „к“‚ „х“ в комбинация с гласни. Това е дългоочакваното гукане. 
Звуците стават по-определени от преди, а изявата му става по-продължителна, напевна и уверена.

Това е само началото. Тези звуци са основата. Те имат важно значение за упражняването и развитието на гласовия апарат и за подготовката му за предстоящите по-сложни задачи.

- За да стимулирате бебето да го направи, започнете първо вие общуването.

- Говорете бавно като съзнателно разделяте думите.

- Пейте детски люлчени песнички.

- Бебето пробва да каже тези гласни, които най-често чува родителите да произнасят.

В продължението утре, ще научите как родителите могат да стимулират процеса
Мона Василева 

Коментари
Последни видеа