Правилото на 3-те минути

Важно е да го спазвате - и заради децата, и заради себе си

11 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Много неща могат да се променят в живота ни за няколко минути – това важи и за големите хора, и за децата, а от възрастните зависи тези промени да са за добро, твърди психологът Наталия Сиротич, ръководител на Центъра за работа с деца и младежта “Каритас Киев”.

Малките винаги искат да им се обръща внимание веднага, начаса, затова е важно родителите да спазват златното правило на първите 3 минути. То работи безотказно и за децата, и за съпрузите, всъщност, за цялото семейство, добавя тя.

Какво представлява

Винаги посрещайте детето с такава огромна радост, каквато изпитвате, когато видите приятел, когото не сте срещали от много, много години.

Не е важно дали се връщате от магазина и детето е било без вас 10 минути, дали не ви е виждало цял ден, или ви е нямало няколко дни. Всичко, което детето иска да сподели с вас, то „издава“ още в първите минути на срещата, и точно това е важното - да не пропускате този кратък момент.

Веднага ще познаете родителите, които интуитивно следват правилото за първите 3 минути. Например, като вземат детето си от училище, те винаги се навеждат на нивото на очите му, прегръщат го и казват, че им е било мъчно за него. Има и други родители, които просто хващат хлапето си за ръка, казват „да тръгваме“ и отпрашват, говорейки по телефона с някого.

Когато се приберете вкъщи, събуйте се и тичайте при детето си - веднага му обърнете внимание. Постойте няколко минути с него, поговорете си, изслушайте го. Чак след това отидете да приготвяте вечерята и да гледате новините. Ако не направите това, то ще се опитва да се домогва до вашето внимание цяла вечер и ще иска да си общувате.

Важно е не количеството време, което му отделяте, а емоционалната близост

Няколко минути задушевен разговор за детето означават много повече, отколкото цял ден, прекаран заедно с вас, ако не проявявате много-много интерес и загриженост към него.

Фактът, че все сме забързани, напрегнати и тревожни, няма да направи децата ни по-щастливи, дори ако си казваме, че го правим заради тях и тяхното благополучие.

Децата се нуждаят от много комуникация, имат нужда да виждат спокойни и мили отношения на близост.

За родителите и децата изразът „да прекараме време заедно“ има различно значение. За големите е достатъчно малките просто да са край тях, когато правят това онова из къщи или са на разходка, или по магазините. Докато за децата понятието „време заедно“ е да се гледате в очите, да сте близо, да играете заедно, далеч от вашите телефони и мисли за проблеми в работата, далеч от всичко, което ви разсейва от общуването заедно.

Детето няма да ви се довери, ако чувства, че играта или разговорът с него не са ви приоритет, и когато често си намирате нещо по-важно за правене, отколкото да сте с него, нещата се задълбочават. Ясно е, че невинаги е възможно да намирате време за заедност с малките, но поне няколко минутки да са, направете ги вай-прекрасната част от деня.

Времето лети и докато се опомните, вашите синове и дъщери вече ще са големи и няма да искат или да могат да си общувате толкова, колкото ви се иска, така че - бъдете наистина най-близките хора на децата си поне 3 минути на ден, пише lifedeeper.

Коментари
Последни видеа