Равносметка: 4 неочаквани плюса от карантината

Родителите трябва да помогнат на детето да осъзнае ценния си опит

11 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Рано е да се правят генерални заключения за времето прекарано под карантина, защото тя уж е разхлабена, ама не се знае докога.

Децата не ходят на училище, не могат да водят предишния начин на живот, целият им живот е променен.
Родителите се тревожат как всичко това ще се отрази на психиката им. Оказва се, че нищо страшно няма. Естествено това не се отнася за всички.
Много психолози обаче са на мнение, че децата могат да излязат от кризата и да придобият уникални навици, защото са преживели особени времена. Самата ситуация дава шанс да осъзнае колко силен може да бъде човек.
Ето няколко основни урока, които детето може да получи и как родителите могат да му помогнат да се справи.

Урок №1: Как да живее в условията на неопределеност

Само за няколко месеца светът на децата се преобърна с краката нагоре. Никой от възрастните около тях не можеше да отговори на въпроси от сорта: кога ще свърши всичко това, защото реално никой и досега не знае.
Умението да продължим напред, да осъзнаем и приемем целия дискомфорт свързан с това неопределено бъдеще, е част от нормалния процес на порастване.
Затова, вместо да се мъчите да дадете конкретен отговор на детето, как ще бъде занапред и какво ще се случи, е по-добре да бъдете честни с него и да признаете, че и вие не знаете. 
Ако то е в предучилищна възраст, може да му обясните, че сега лекарите търсят лекарство, което ще помогне на всички нас да сме здрави и да се върнем към нормалния си живот.
С по-големите деца трябва да бъдем максимално откровени.
Разпитайте ги за тяхното мнение за случващото се в момента в цял свят. Каже им вие какво мислите.

Урок №2: Как да не се отчайват, без значение от ситуацията

Повечето деца по природа са невероятно психически устойчиви и издръжливи.

И проявяват качествата в най-неблагоприятни условия. Въпреки това родителите е добре да ги наблюдават. Да следят за настроенията им. Ако детето се оплаче, че е не се чувства добре, признайте, че и на вас не ви е комфортно. Разкажете му как вие самите се борите със стреса – може да го включите в общи занимания с йога, танци, гимнастика. Предложете му заедно да се борите със стреса.

Снимка: Guliver / iStock
Психологическата издръжливост укрепва способността на детето самостоятелно да се справя с проблемите и да взема решения. Когато пред него се изправи препятствие, да не бърза да отговори или да го решава, а да мисли и преценява.
Сега е моментът да „надникнете“ в душа на на вашето дете. И, ако признае, че му е тъжно и самотно, му дайте възможност сам да избере стратегия за справяне с това състояние.

Урок №3: Да помни, че освен училище и кръжоци, в света има още много неща

Учениците, особено тези от горните класове, в обичайния си живот са толкова натоварени и заети, че не им остава време да се огледат, да помислят за живота, да осъзнаят, какво наистина им харесва. Или какво искат на момента – да свирят на китара, да готвят, да рисуват ...
Ако детето не знае с какво да се захване, му дайте насока – започнете заедно. И не забравяйте да му кажете, че ви е много приятно да прекарвате времето си с него. Така постепенно то ще се научи да се занимава и самостоятелно.

Урок №4: Оценявате колко важна е ролята на детето за вашето семейство

Когато постоянно ние бързаме за работа, а те за училище, не осъзнаваме колко е голяма е ролята на децата за семейството. Сега е точният момент, за да им покажете това. Да усетят и да разберат, че вашето семейство е отбор. А те са най-важните играчи в него.
Децата усещат: как семейството преминава приз трудностите и изпитанията и, че това зависи и от тях. Затова те трябва да вземат активно участие в общия живот. Нека всяко от тях има свои задължения, нещо, за което лично да отговаря. Така то ще се почувства като важна част от семейния отбор.

По материали на huffpost.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа