Ръст и тегло на детето – от вътреутробния период до пубертета

Ето как може да се ориентирате дали то расте и се развива нормално

22 Септември 2022 г.
Ръст и тегло на детето – от вътреутробния период до пубертета

Снимка: Shutterstock

Нормално е като родителите да сте загрижени за ръста и теглото на детето. Макар и строго индивидуални, те все пак показват дали то расте и се развива нормално.

Но как да разберем дали детето наистина попада в „нормите“ или изостава от своите връстници? Ето какво най-важно трябва да знаете.

Етапи на растежа на детето

Тези етапи от растежа и развитието не са непременно твърди правила, които се прилагат за всяко дете. По-скоро представляват условна скала, на базата на която може да прецените физическия растеж на детето си в рамките на предварително определен диапазон от стойности, без наистина да отчитате фактори като хранене, околна среда, генетика, хормони.

Изключително важно е етапите на растежа и развитие на детето да се разглеждат като критерии за оценка на неговото здраве. Ако те не отговарят на стандартите, може да бъде предупредителен знак, че растежът е в опасност. В такъв случай задължително се консултирайте с педиатър.

Снимка: Shutterstock

Пренатална фаза

Пренаталният период представлява времето, от което човешката зигота се превръща в ембрион, развива се в плод и завършва с раждане. Този гестационен процес обикновено отнема девет месеца и е удобно разделен от лекарите на три триместъра.

Първите два триместъра представляват най-формиращите етапи за плода и следователно са от съществено значение за здравословния растеж и развитие. През целия период храненето, необходимо на плода, се доставя през пъпната връв, след като се филтрира от плацентата.

Тази симбиоза между майката и плода е от съществено значение майката да остане здрава и силна през пренаталния период.

Бебешки период

През първите няколко дни от живота си бебето може да загуби до 10% от теглото си при раждането поради редица причини. Запознаването с процеса на хранене и загубата на симбиоза с майката са обичайните виновници. Факт е, че животът извън хранителния свят на плацентата изисква известно привикване, но бебето трябва да възвърне по-голямата част от теглото си при раждане в рамките на две седмици. От този момент нататък трябва да има постоянно нарастване на теглото му (с 30 г на ден през първите 1-3 месеца, с 20 г в периода на третия до шестия месец и с по 10 г след шестия месец до навършване на годинка).

Втората годинка

През втората година теглото на детето няма да се увеличава толкова бурно, колкото през първата. Това е така, защото тялото е започнало да установява нормален модел на растеж. В края на втората година детето обикновено тежи между 25 и 35 килограма в зависимост от генетичните и екологични фактори.

Растежът на височина вече не е така драматичен, колкото в началото. През първата година от живота детето расте съобразно генетичния си потенциал и този период е само началният етап.

Средният ръст на двегодишно дете е 86 см за момичета и около 88 см за момчета.

Детството

Момчетата и момичетата на възраст между 2 и 9 години обикновено качват около 2 кг годишно до започването на пубертета. Тази стабилна скорост на наддаване на тегло често е в съответствие с нарастването на височината (детето понякога наддава по естествен път преди или по време на скок на растежа). Между 2 и 4-годишна възраст повечето деца добавят около 7,5 см към ръста си, а след това с по 4-6 см преди пубертета.

Това увеличение на височината не е линейно, тъй като ускоренията на растежа продължават средно 8 седмици и могат да се появят произволно през дадена година. Въпреки това, растежът на височина и тегло трябва да остане по същество адекватен и постоянен през детството. Генетиката, диетата, начинът на живот и храненето обикновено са определящи фактори.

Снимка: Shutterstock

Пубертет

От всички етапи на растежа и развитието на детето пубертетът е може би най-особен. Той е и последното препятствие, което то трябва да преодолее, за да достигне своя ръст, който ще има и като възрастен. Импулсите на растеж през пубертета неизбежно представляват една четвърт от височината на възрастния човек и могат да бъдат невероятно бързи. Момичетата започват по-рано от момчетата, обикновено между 9 и 11 година, и могат да растат средно с по 23-26 см за период от 24-36 месеца.

За момчетата, които обикновено достигат пубертета около 11-14-годишна възраст, увеличаването на ръста е средно между 26-28. Това разбира се, зависи и от генетичния капацитет на всяко дете и може да варира в зависимост от редица фактори. Докато момичетата достигнат 15 години, а момчетата - 16-17, те вече ще са постигнали ръста си като възрастни (често този период се нарича „костна възраст“). След това увеличаване на ръста няма да е възможно.

През целия пубертет момчетата ще наддадат средно 20 кг, а момичетата - 16. Това може да се случи и почти наведнъж. До края на пубертета, здравият и активен тийнейджър ще постигне тегло, съответстващо на неговия тип тяло. Повишаването на теглото може да варира и да отнема време, някои деца могат да растат на ръст, преди да добавят килограми и обратното. Това много зависи и от правилните хранителни навици.

По материали от Mamma sto bene

Здраве

Какво трябва да бъде здравословното тегло по време на бременността

Здраве

5 съвета, когато детето ви се притеснява от теглото си

Здраве

Защо бебето губи тегло в първите дни от живота

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)