Стартъп и майчинство: основни плюсове и минуси

На какво да разчитат младите майки, които искат да правят бизнес, и на какво не

11 Юли 2019 г.
Стартъп и майчинство: основни плюсове и минуси

Снимка: Guliver / iStock

Отпускът по майчинство винаги е водораздел – с него започва нов начин на живот, отваря се нова глава в историята на семейството, преосмислят се ценностите, размишляваме за това какво има да става в бъдеще…

Бизнес коучът Жана Лури изброява основните предимства и недостатъци на това жените да стартират нови работни проекти по време на отпуск по майчинство, и обещаващите бизнес насоки за тях.

Баланс

Всяка жена се стреми към баланс, това ѝ е в природата, и търси баланс и в работата. Старае се да избира такъв вид дейност, която ѝ позволява да съвместява хармонично получаването на доходи и грижата за семейството или хобито си. Някои мислят, че наличието на семейство може да навреди на бизнеса, но е факт, че семейните служители са много по-продуктивни: те са в състояние да управляват времето си, „прегарят“ по-бавно от „самотните работохолици“, могат да изслушват и разбират нуждите на другите, което им позволява да създават добри отношения с колегите си.

Маневреност

За разлика от мъжете, които не могат бързо да преминат от една задача към друга и още по-малко - да правят десет неща наведнъж, жените могат да работят в режим на многозадачност. Тази характеристика на мозъка е потвърдена многократно от учените, затова е често срещано предприемчивите жени, на които не им провърви в един бизнес, бързо да сменят курса без да униват особено заради неуспеха. Или пък едновременно да се пробват в няколко направления.

Интуиция и емоции

Емоциите са първостепенни за жените, така че тя избират дейностите, с които да се ангажират така, че да си доставят енергия и да поддържат вътрешен баланс. Това означава, че създаването на нов работен проект не е просто възможност за печалба, то е и призив на сърцето, чувство за удоволствие от извършеното. Жените, също така, са по-интуитивни от мъжете, което им позволява да намират успешни насоки за развитие, да предвиждат рискове и възможни неприятности, да намаляват вероятността от грешки, да откриват точните думи в общуването с бизнес партньори.

Социална въвлеченост

За жените е важно да бъдат приети и признати в социалната сфера, като личното одобрение за тях е по-важно от паричното заплащане. Те обикновено са готови да работят не толкова заради доходите си, колкото за да получават удоволствие от това, че са уважавани професионалисти.

Главният им мотив е самореализацията

Жените са по-податливи на „комплекса на отличничката“ и докато психолози ги съветват да се избавят от него е добре да се отбележи, че за създаването на собствен бизнес без страх, за амбициите и желанието на жената да бъде най-добрата, да се реализира не само в семейството, но и професионално, той е необходим. Нужен е и при организацията на развитието на бизнеса, и когато трябва да се отделя време и внимание на детайлите.

Мобилност

Съвременните технологии позволяват работата да се контролира и върши и от дома, и от всяка точка на света, което е удобно, когато гледаш дете. Така днес съществува огромно количество онлайн и офлайн общности, в които начинаещите предприемачи обменят опит, помагат си един на друг и там могат да бъдат открити работници, помощници, партньори, както и да се съберат мнения за собствените идеи и пътя за реализирането им.

Успешните стартъпи са, разбира се, привлекателни за инвеститорите, но по време на майчинство разработването им има и слаби страни:

Свръхемоционалност

На жените им е нужна стабилност и емоционална подкрепа на генетично ниво, затова често смесват приятелството и бизнеса. Например, ако са началници, назначават на работа своя приятелка, или започват да дружат с подчинени или партньори, с които би трябвало даа имат изключително делови отношения. Това се случва особено често, ако работата не върви по най-добрия начин или ако възникнат временни проблеми. Това е опасна тенденция – всички роли трябва да се разпределят отрано, за да се избегнат конфликти и неразбиране.

Джендърни стереотипи

Стереотипите на мислене и поведение в съвременното общество (и в съзнанието на самите жени) понякога спъва и най-предприемчивите. Жената е принудена да разрушава моделите, битуващи в съзнанието на масите, и да изгражда нови модели за разпределение на мъжките и женските роли в обществото, което може да я изправи пред неразбиране и осъдителни коментари.

Професионална некомпетентност

Повечето от младите жени, които стартират свой проект, нямат предприемачески опит и образование в областта на изграждането и управлението на бизнес, което, от своя страна, може да доведе до нерентабилност и срив.

Освен това, на много жени им липсва нещо толкова важно нещо като стратегическото мислене и способността да планират сто крачки напред. Те са по-склонни да мечтаят, отколкото да анализират и систематизират информация и опит. А бизнесът изисква хладнокръвно боравене с факти, което често пъти не е силната страна на представителките на слабия пол.

Криминализация

Докато жената е млад, зелен и безобиден предприемач с нов стартъп, тя има скромен оборот и бизнесът ѝ не е застрашен от нищо. Но когато компанията ѝ набере сила, когато започне да прави по-големи обороти или да заеме приличен пазарен дял, съществува реална опасност да навлезе в "територията" от конкурентите. Това не винаги е справедливо и законосъобразно и единственото решение е работата на нетуъркинг принцип (умението за изграждане и разширяване на мрежи от социални и бизнес контакти).

Класическото правило за създаване на успешен стартъп е: колкото по-успешен е бизнесът, толкова повече средства се инвестират в него. Ресурсите са не само пари, но и време, знания, предварителна подготовка (маркетингови проучвания, търсене на канали за предлагане на продукта, а не само реализация на добра идея) и анализ на проекта.

Тайм-мениджмънт

Снимка: Guliver / iStock

Нека не се заблуждаваме: да работим по твоя проект или за някой друг с деца на главата е невъзможно. Без значение, че много инста-мами пишат в своите акаунти колко лесно е да съчетават родителските ангажименти с работните.

Има решение - просто не се опитвайте да ги комбинирате: да пишете бизнес планове и в същото време да играете на пирати; да строите кулички и преговаряте... Когато се решите на тази стъпка да разработите свой бизнес, децата могат и трябва да бъдат делегирани на баба, на гледачка, на съпруг - в противен случай няма да сработи.

Отделяйте на работата си, да речем, три или четири часа на ден, работете с лаптопа си от някое кафене или от някое споделено работно пространство, където никой няма да ви безпокои. И никакви бизнес обяди с бебе, спящо в слинга - на теория това изглежда съвместимо, но на практика - не.

Източник, превод Марина Атанасова

Заедно

Работещите майки възпитават по-добре от домакините

Заедно

4 работещи идеи за работещи майки

Да поговорим

4 типично женски проблема в работата

Да поговорим

Над 30 - струва ли си да променяте професионалното си развитие

Още от Да поговорим

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Кога бебето започва да се усмихва

Бебе се радва на домашния любимец. Снимка: Getty

Как да запознаем кучето с бебето

Тийновете обожават селфитата.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да „спасим“ тийнейджъра от инфлуенсърите

Женските ръце привличат неустоимо мъжете.

Снимка: Shutterstock

Ето кои черти на външния вид привличат най-силно мъжете

Шахът носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Защо е полезно да научим децата на шах

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си

Бебе се радва на домашния любимец. Снимка: Getty

Да поговорим

Как да запознаем кучето с бебето

Основни правила за мирно съвместно съжителство (част 2)

София Вергара и Моноло Гонзалес Вергара. Снимка: Instagram

Заедно

София Вергара под прожекторите с 32-годишния си син

Звездната майка подкрепи стартът на новата му кулинарна марка TOMА

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Тийновете обожават селфитата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да „спасим“ тийнейджъра от инфлуенсърите

Пристрастяването и имитацията на всяка цена понякога могат да бъдат опасни

Майка кърми бебето си. Снимка: Getty

Здраве

Имунолог разказва защо адаптираното мляко никога няма да замени кърмата

Дори най-балансираната бебешка формула не може да конкурира естественото хранене

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

В детските игри се оглеждат отношенията между мама и татко