Опитомете „слона“ или тайм мениджмънт за малки ученици

Базови правила, с които да им помогнете да планират времето си

24 октомври 2018 г.
Опитомете „слона“ или тайм мениджмънт за малки ученици

Снимка: Guliver / iStock

Детето ми от тази година е в първи клас и за неговите 7 години досега изпробвахме хореография и балет, пеене, актьорско майсторство, плуване, шахмат, гимнастика… Имаше и още курсове, но преди година разбрах, че някои странични занимания се налага да отпаднат от всекидневието му заради подготовката за училище.

На детето ми му предстоеше да се научи и едно много важно умение - да управлява своето време, а тайм мениджмънта е сред най-трудните умения дори за възрастни и зрели хора, пише Гюлназ Сагитгинова, международен сертифициран треньор по ментална математика, основател на център за интелектуално развитие в Москва и майка на шампионка по шахмат.

Има хора, които мразят да планират деня си и бойкотират всякакви опити за налагане на графици за деня. Само че съвременният живот и без друго е изключително труден и когато се опитваме да свършим няколко неща накуп, а това се случва прекалено често, или се фокусираме върху дребни детайли, вместо да видим цялата картина и да я овладеем, пилеем ценно време и трупаме стрес и преумора в опитите си да овладеем и контролираме всичко.

Подреждането на приоритетите е изключително важно и за децата - за да им остава време за почивка, игри, приятни занимания и учене.

Създаването на навик да ценят и управляват добре времето си ще им е от полза цял живот, и е възможност да станат по-самостоятелни.

Веднага искам да обясня, че целта ми не е да организирам времето на детето така, че винаги да е с научени уроци, не. Целта ми е да му дам такива инструменти, с които уроците ще бъдат подготвени максимално бързо, за да остава повече време за игри, хобита и отдих.

Изучавайки огромно количество материали по темата, разбрах, че тайм мениджънт за деца е нова тема, и изисква няколко извода:

За да започне детето да цени времето си, семейството трябва да даде пример в тази посока – ако вие не съумявате да планирате времето си, няма смисъл да изисквате това от детето.

Малкият ученик трябва да бъде мотивиран, но не бива това да става с материални стимули, както и че не е добре да ставате заложници в схема, при която за всяка реализирана мотивация е нужна още по-голяма мотивация.

Научете детето на дисциплина с всекидневна работа над себе си и с позитивни методи – само така дисциплината ще проработи, ще даде реални резултати и няма да отлети мимолетно.

Тайм мениджмънтът е работеща стратегия, но не и ако е процес заради процеса – детето трябва да се убеди, че с помощта на прости решения успява да намери време за важни за него неща.

Неща, които са във ваши ръце – базови правила:

Снимка: Guliver / iStock

Вашият ученик не бива да бърза за никъде. За това трябва да сте наясно колко време му отнема изпълняването на това или онова действие. С наблюдение в течение на няколко дни ще имате пълна картина колко време му е нужно сутрин да се измие и закуси, колко отнема пътят до училище и обратно, колко време изисква подготовката на домашните, и колко – обядването, дали ще се забави, защото следобед прави нещо заедно с приятелчета, колко време си играе и чете, колко му отнема вечерния душ и книжката преди лягане.

Само така, а не с напрегнатото „Побързай, не се разсейвай, няма да успееш“, което неминуемо води до стрес и тормози хлапето, ще можете да планирате добре времето му, в това число и количеството извънкласни занимания. Запомнете: детето не закъснява за никъде, закъсняват родителите, които не съумяват да организират неговото време и непрекъснато бързат.

Дайте му право да избере само своите извънучебни занимания и ще облекчите… своя живот. Когато заниманието му е интересно, то ще бърза да се прибере, да обядва и да стигне навреме за него. Повярвайте, това ще развие детето повече, отколкото уменията, които очаквате да придобие от някакъв курс, който не му харесва.

Приучете го на ред в стаята и особено на работното му бюро. Децата могат да задържат вниманието си най-много върху 5 предмета. Ако на бюрото му има повече от 4-5 неща, вниманието се разсейва и домашното ще бъде написано доста по-бавно.

- Зонирайте помещението, където детето играе, почива и подготвя уроците си така, че да има възможност да се уедини. Това е важно и за концентриране на неговото внимание по време на учене, и за часовете, през които си почива.

10 лесни техники за организация на деня:

Всички родители са наясно колко е важно и за детето, и за тях умението му да разпределя добре времето си, така че да има време за всичко. Това е постижимо с 10 лесни техники за организация на деня

1. Дневен режим

Разграфете лист през средата с хоризонтална линия от край до край.. Долната част разделете с вертикална линия на половина и така ще получите общо 3 части – една голяма отгоре и две по-малки в долната част. Това е примерна „таблица“ за деня, която да попълните с детето от вечерта – в голямата част - училищните уроци, а в двете по-малки – домашните задължения и извъншколните курсове, екскурзии и т.н.

Обозначете онези неща, които са с фиксирано време в течение на деня, после непременно отбележете часовете за закуска, обед, вечеря и лягане, а след това – нещата, които не са с определен час, но трябва да се изпълняват. Този списък трябва да е на видно място, за да може да следите за изпълнението му – и детето, което след всяка отхвърлена задача да отбелязва това, и вие, за да сте наясно как се следва режима.

Винаги може да има промени, които обаче да обсъдите своевременно – да си покани приятелче на гости, да излезе да играе по-рано, да си пусне филмче…

2. Пясъчен часовник

Ще ви издам една тайна – за всеки урок се губи толкова време, колкото е предвидено за него. Ако използвате пясъчен часовник (пясъкът в обикновените пясъчни часовници изтича след 20 минути) и кажете, че това време е отредено за научаване на урока, а после детето е свободно да прави каквото си поиска, бъдете сигурни, че урокът ще бъде научен точно за 20 минути.

Но ако позволявате детето да си приключи с ученето в свободен режим, може да минат часове.

3. Избавяйте се от разсейващи неща

За това ще ви помогне наблюдението: колко време губи детето за уроци, хранене, къпане, подреждане… Не бързайте да го обвинявате в мързел или моткане, защото причините може да са различни: прекалено силни шумове, много предмети, които го разсейват, умора, липса на чувство за време, липса на навици, а също и мързел, разбира се.

Ограничавайте времето за изпълнение на задачите, научете детето да се занимава с едно нещо до край без да отвлича вниманието си с други дейности, например, не разрешавайте да се храни пред телевизора, ами, вредно е.

4. Борете се с отлагането за „после“

Страх, че не може да се справи, скука, неувереност, мързел – всеки има различна причина да отлага изпълняването на някои ангажименти, и разбира се, преодоляването на всяка от тези причини става различно.

Но в училищния живот това явление се среща много често – дадено е голямо домашно, а ученикът отлага и отлага да го подготви и тук на помощ идва дисциплината. Например така:

5. Опитомете „слона“

В тайм-мениджмънта големите задачи се наричат „слонове“ (а дребните и досадни задачи – „жаби“, но за тях – след малко). Тези названия са като че ли измислени за деца, защото когато те ги научат, се забавляват много и лесно ги запомнят.

Рисунка: Яна Петрова от София, 6 г.

Как да опитомите слона? Стъпка по стъпка – правете малки стъпки към „слона“ всеки ден. Тоест, разделете задачата на малки части и всекидневно изпълнявайте по малко. Разпечатайте на детето рисунка с голям слон и обяснете, че отначало ще се приближи до хобота, после до цялата глава, после до половината тяло, после цялото и накрая опашката.

Докато се „приближавате“, нека детето оцветява тези части – тези малки стъпки отбелязвайте в дневния режим на малкия ученик.

6. Ловете „жаби“

Хлъзгавите „жаби“ са онези досадни и неприятни неща, които се стремим да отложим и за децата, както родителите знаем добре, това са уроците и домашните задължения. Техниката на ловене се състои в това тези задачи да станат приоритет и да се извършат колкото може по-бързо. Това може да стане, като ги направите привлекателни.

Ако им дадете възможност да „избягат“, ще стане само по-зле, защото проблемът ще си остане и ще ви развали настроението. Важно е да приучите децата да обръщат внимание на „жабките“ и да се опитват да ги хванат.

7. Правилна почивка – по-големи успехи

Най-добрата почивка за учениците, а и не само, е през деня на чист въздух и нощем в леглото. Сънят трябва да е достатъчен – нито много, нито малко, около 9 часа е чудесно.

Всекидневната разходка дава не само почивка от уроците, но и обогатява мозъка с кислород, обезпечава разпределението  на натоварването и дава положителни емоции.

Сънят и почивката навън никога не бива да бъдат жертвани  – тези две неща никога не бива да бъдат в ущърб на уроците.

8. Създайте навик за семейно планиране

Почивни дни, ваканции, празници с детето – планирайте всичко. Хладилникът е подходящо място да закрепите лист с идеите ви за близкото бъдеще, например за идната седмица. И в петък седнете и решете кой вариант предпочитате.

Давайте и личен пример, като обсъждате с децата своите успехи в планирането и им разказвате в какво сте успели, в какво – не и защо, в какво, разказвайте им как доброто планиране води но добри решения и добро изпълнение на задачите.

Именно така хлапетата ще разберат смисъла на всички таблици и списъци, които изготвяте заедно.

9. Децата имат деца

Старайте се да направите процеса на планирането максимално интересен – използвайте картинки, схеми, магнити – всичко, което би могло да заинтригува детето.

10. Напомнянето не е лошо

Не се надявайте, че детето веднага ще схване идеята, която се опитвате да му обясните, както и инструментите, чрез които да я реализира. Напомняйте му за това или онова, което е нужно да направи – снабдете се с весели стикери, изпращайте му мили есемес-и и не на последно място – поощрявайте го с хохвали.

Самоорганизацията е титаничен труд, знаем го от собствен опит, затова акцентирайте на нещата, които детето е успяло да свърши, а не на онези, които е пропуснало.

Източник: parents.ru

Да поговорим

Намирайте време за своите майки!

Да поговорим

Вредните навици, които ни губят времето (и парите)

Образование

Идеи и игри, които развиват чувството за време

Да поговорим

Защо с годините времето започва да тече по-бързо

Още от Образование

Дете, изправено пред дъската в училище. Снимка: Getty

Учителят се оплаква от детето

Има начини да накарате детето да заобича ученето.

Снимка: Shutterstock

Да помогнем на децата да учат

Съобразете и мястото, където ще поставите бюрото.

Снимка: Shutterstock

Как да изберем бюро за детската спалня

Дете, което не е доволно от краснописа. Снимка: Guliver / iStock

Детето пише грозно: понякога старанието не стига

Момиченце реди кула. Снимка: Getty

Как да развиваме креативното мислене на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Мъж и жена се подготват за бъдещото бебе. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Преместването на детето в самостоятелна стая

Представяме ви 7 съвета, които ще улеснят този процес

Мъж и жена се подготват за бъдещото бебе. Снимка: Getty

Здраве

Как се наследяват външният вид, височината, килограмите

Кои семейства имат нужда от генетична консултация (част 3)

Един от честите проблеми при бебетата е зачервената кожа под памперса.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Да поговорим

Как да се справим със зачервената кожа на бебето под памперса

Това състояние се среща доста често, не бива да се подценява, но може лесно да бъде преодоляно

С непоискани съвети е много лесно да изнервите още повече младата майка.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Как реагират при развод децата от различни възрасти

Какво да им обясним, съветват психолози

Дете изследва носа на майка си. Снимка: Getty

Да поговорим

Усмихнете детето, направете го щастливо

Има няколко научно доказани стратегии, които лесно може да приложите (галерия)