Техниката 4-7-8, която ще накара детето ви да заспи за минута

Тя е много лесна и може да се практикува на всяко място

02 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Техниката 4-7-8 се състои в прилагане на цифрова формула, която позволява на детето да отпусне тялото по-бързо и да подобри диафрагменото дишане. Целта е по-добро снабдяване с кислород на мускулите и мозъка, което води до отпускане и успокояване.

Тази техника е разработена от Андрю Уейл, професор от Университета в Аризона, и позволява да контролираме дишането си и да възстановим концентрациите на газове в кръвта до нормални нива. По този начин пулсът се понижава и позволява да влезем в състояние на релаксация, което благоприятства съня.

След като детето е развило тази техника с ежедневна практика, тя ще се превърне в много полезен инструмент, който ще му помогне да заспива бързо и лесно.

Какво представлява

Упражнението за дишане 4-7-8 е много просто, не изисква много време и може да се практикува на всяко място. Препоръчва се по време на упражнението детето да седи с изправен гръб.

Първо то трябва да постави върха на езика до ръба на небцето, точно зад горните предни зъби, и да го задържи в това положение. След това нека опита да издиша през устата. След като усвои това действие, нека пробва да издиша вече дълбоко и да вдиша безшумно през носа, докато наум брои до четири. В този момент трябва да задържи дъха си за 7 секунди, след което да издиша напълно през устата. Докато го прави, трябва да съска и да брои отново, този път до осем.

За да завърши упражнението, детето трябва да вдиша отново и да повтори цикъла – общо 4 пъти.

Техниката 4-7-8 при много малки деца

Имайте предвид, че когато използвате тази дихателна техника при по-малки деца, те трябва да се стремят да спазват съотношението 4-7-8, дори в началото да не вдишват и издишват дълбоко. Опитайте да го направите като игра, за да им бъде забавно.

Ако детето се подготвя за нощния сън, преди да приложите техниката, му осигурете поне 30 минути релаксираща обстановка, която допълнително да го успокои.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа

Папагалът Поли

22 февруари 2021 г.