Ужас: дъвка в косата на детето

Как да я махнем в 5 последователни стъпки

10 ноември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Това се е случвало на всяка майка. В дългите коси на дъщеря ѝ да се заплете и здраво да се залепи дъвка.
Най-бързият начин да решите проблема е ножицата. Той обаче не е най-приемливият. В повечето случаи и самото дете ще е категорично против. Не се паникьосвайте.
„Спокойствие и само спокойствие“, както призовава един любим детски герой.

Ето какво може да направите, когато се сблъскате с такава житейска катастрофа.

1. Изолирайте катастрофата

За начало е важно да изолирате тези косми, които са оплетени в дъвката от останалата коса, за да не полепне дъвката и по тях. За целта използвайте фолио или просто отделете с фиби чистата коса и я приберете на страни.

2. Екипирайте детето

Сложете му стара тениска или завийте раменете с кърпа, за да не изпоцапате дрехите му, докато работите и оправяте щетата.

3. Изберете подходящо средство

За да се справите с лепкавостта на дъвката, ви трябва противодействие – нещо мазно. Може да е растително масло, зехтин, олио, кокосово – няма особено значение. От помощ е и майонезата, маслото за тяло или детското масло за масаж.
Намажете плътно залепналата за косата дъвка и я оставете за известно време. След това може да опитате да я отстраните с помощта на четка за зъби или друга твърда четка. Ако дъвката е повече, може да се наложи да повторите процедурата още веднъж.

4. Измийте косата

След като напълно сте отстранили дъвката, измийте косата на детето, за да свалите и мазнината. За целта е добре да използвате шампоан с алкално Ph.

Има и още ...

„Мазният“ метод не е единственото решение, което ще ви спести използването на ножици.  Може да пробвате и с кока-кола. Косата, оплетена в дъвката, се мокри със сладката газирана напитка и после се почиства по-лесно с пръсти.
Другият вариант, който се препоръчва от интернет, е с кубче лед. Когато то се притисне и подържи върху дъвката, тя замръзва, рони се и така се отстранява по-лесно.
Има вариант и с оцет, но миризмата му е доста остра и натрапчива и децата обикновено не я понасят.

С помощта на някакво олио или мазнина от косата на детето лесно се чисти не само дъвка, но и слайм, който често попада по главите на малчуганите. Оказва се, че се налага той дори по-често да се премахва от космите отколкото дъвката, обясняват специалисти.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.