В задънена улица

Основна причина за попадането в такава ситуация е задоволството

17 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Да си задоволен от това, което имаш и което си постигнал, звучи като цел, която си заслужава да бъде преследвана. Речникът на Google определя задоволството като „състояние на щастие и удовлетворение“. Кой не иска това?!

Задоволството обаче може да носи със себе си и негативни последствия, казва Джой Фицджералд, автор на Finding Authentic Rhythm: How to Win on Your Terms in Corporate America.

„Научени сме търсим задоволство, но това може да ни накара да се задоволим с по-малко, когато заслужаваме повече“, казва тя. „Страхът и липсата на подкрепа карат човек да се примири с това, което има. Така се създава риск за не напълно осъществен живот“, добавя Фицджералд.

По думите й хората обикновено не осъзнават, че са попаднали в задънена улица заради задоволството. „Нашето определение за успех в много отношения е доста ограничено. Въз основа на това, което са ни учили да очакваме от работата и кариерата, ние просто живеем ден за ден, преминавайки през една и съща рутина, Много малко от нас осъзнават, че са заседнали на едно място“, казва тя.

Как да разберете, че сте попаднали в задънена улица

Фицджералд казва, че не е осъзнавала, че е попаднала в задънена улица в кариерата си като главен директор по разнообразието в голяма компания от Средния запад, докато лектор, който е довела за Месец на черната история, не го е отбелязал.

„Срещнахме се с екипа в голям офис. Говорителят и аз бяхме единствените цветнокожи жени“, спомня си тя. „Когато започна да дава накратко какво ще говори на нашите служители малко по-късно същия следобед, тя спря по средата на изказването си и каза на групата: „Хей, имате ли нещо против да си направим почивка? Трябват ми около 10 минути.“ Тя се обърна към мен и каза: „Но искам да останеш в стаята.“ Стана зловещо тихо“, спомня си Фицджералд.

Когато всички останали са си тръгнали, лекторът и казал: „Спри да се извиняваш за това коя си всъщност. Да бъдеш това, което си, е най-добрият подарък, който можеш да дадеш на света“.

„Почувствах се видяна за първи път по начин, който никога преди не съм се чувствала. Разбрах, че има някои издайнически признаци, че съм в задънена улица“, разказва Фицджералд.

Един от най-големите признаци, че сте заседнали на едно място, е това, че разчитате на други да ръководят кариерата ви, както е правила тя. Това често се изразява под формата на „чакане да бъдете потупани по рамото“, като например да бъдете поканени на интервю за по-висшестояща позиция.

Друг знак е липсата на стремеж

„Хората се обръщат към ментори и коучинг, търсейки отговори за техните живот и кариера. Те не са свършили нужната работа, за да опознаят себе с и да помислят за собствения си път. В техните действия няма преднамереност. Те нямат ясна визия“, казва Фицджералд.

Може също така просто да се чувствате неуспешни. „В повечето случаи определяме успеха като наличието на добра работа и способността да се грижим финансово за семейството си. Това определение за успех е доста тясно и често оставя човек без цел“, обяснява тя.

Вместо това Фицджералд предлага предефиниране успеха според вашите условия. „Единственият начин да спечелите в кариерата и живота е да разберете как изглежда успехът за вас. Трябва да е според вашите условия“, категорична е тя.

Други признак, че сте попаднали в безизходица, е липсата на реализация. Успехът и удовлетворение са две различни неща. На хартия може да изглеждате успешни, но освен ако постиженията ви не ви носят чувство на удовлетворение, вие не сте постигнали целите си.

Ако осъзнаете, че сте в задънена улица, Фицджералд препоръчва три стъпки за коригиране на ситуацията.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа