Вярно ли е, че породените деца най-често са от различен пол

На въпроса отговаря специалист

18 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Мечтаехме за момче, но ни се роди дъщеря. Опитайте отново, но бързо. Ако второто дойде на бял свят с малка разлика и децата са породени, то ще е с различен пол. Или пък, ще чуете точно противоположния съвет - изчакайте да минат поне 2 години. Тогава гарантирано ще се случи ?

„Едно време позната акушерка посъветвала майка ми да ражда децата си едно след друго, за да са с различен пол. Вярно ли е? Въпросът е много спешен за нас, защото преди три месеца родих дъщеря, а сега съпругът ми и аз мечтаем за син. Да спазим ли тази препоръка, пита млада майка.

Специалистите на Parents.ru отговарят 

Полът на детето се определя от половата хромозома, която носи сперматозоида.

Невъзможно е да се предвиди коя хромозома ще носи той и този процес не може да бъде повлиян отвън. Дори, когато става въпрос за времето на зачеване – това е теория на вероятностите.
Технически, родителите могат да разберат пола на детето при извършване на инвитро оплождане. Преди трансфера на ембриони е възможно да се направи изследване, за да се провери дали няма хромозомни и генетични аномалии, както и да се определи неговият пол. Ако няма медицински показания обаче не може „просто така“ да изберете дали да имате момче или момиче. Това е забранено от законодателството. 
Въпреки това, дори да не знаете дали второто дете ще е момче или момиче, раждането на деца с малка разлика има предимства.
Ето част от тях:

- Общи интереси. Разбират се добре помежду си, няма да им е скучно в игрите, а мама може да се занимава известно време със своите дела.

- Добро развитие. Доказано е, че децата, които растат заедно, се развиват отлично и усвояват важни умения по-бързо от тези, които растат сами.

- Децата са по-комуникативни. По-лесно се адаптират в непозната среда – когато тръгнат на детска градина или училище.

- Спестявате пари и време. Не е необходимо да подготвяте детска стая за появата на бебето, да купувате количка, маса за повиване, вана или играчки. Това е значително облекчение за младото семейство.

- Мама става по-организирана. С две деца няма време за мислене, трябва да планира всичко и да го изпълнява по списък. Така че понякога майка с две деца има повече време от тези жени, които отглеждат едно. Е, не винаги, разбира се!

- След отпуската по майчинство жената може да се посвети на кариерата си, без да се налага да прекъсва наново за дълъг период от време.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа