До каква възраст да кърмите бебето

Какво да очаквате, ако решите да продължите с този начин на хранене до тръгването на училище

Снимка: Shutterstock

Никой не оспорва ползите от кърменето. Но колко време то трябва да продължи и има ли граници, които не е редно да бъдат прекрачвани? И всъщност кога точно кърменето престава да е толкова необходимо и ценно хранене за детето?

Спорни въпроси, по които може много да се говори и които имат своите поддръжници и в двете крайности – от кърмене само в началните месеци до кърмене в стил Крали Марко, поне до тръгване на училище.

А феновете на различните крайности могат да ви приведат куп аргументи в защита на своята теза и всичките да бъдат логично обосновани.

Тук няма да разглеждаме кое е правилно и кое не, а ще ви разкажем истинската история на една дълго кърмеща майка, споделена в социалната мрежа Reddit.

Снимка: Shutterstock

Защо този проблем продължава да бъде ябълка на раздора

В тази социална мрежа потребителите обменят мнения, съвети и теории за всичко, което ги вълнува. И неотдавна се появява запитване от анонимна жена която търси помощ по отношение на продължителното кърмене. Проблемът е, че семейството не приема майката да продължава да храни по този начин вече 6-годишната си дъщеря.

Историята е разказана от нейната сестра и поражда много важен дебат за ползите от продължителното кърмене. Включват се и експерти от СЗО.

Според тях майчиното мляко е изключителната храна за първите 6 месеца от живота на бебето. Но ако майката не иска да спре кърменето и бебето/детето продължава да търси този тип хранене, няма проблем това да продължи и много дълго. Дори и до тръгването на училище на детето.

В световен мащаб не са масови случаите като този, но има достатъчно, за да се дискутира по темата.

Истинската история на една майка

Въпросната майка има две момиченца - на 2 и 6 години. Когато се родило по-малкото, тя все още кърмела първото. И преценила, че за него ще е по-полезно да продължи да се храни и по този начин, тъй като забелязала, че така стресът от появата на сестричката е по-малък. Отделно била и привърженик на дългото кърмене.

Не на същото мнение обаче били нейните роднини. Те постоянно я питали колко време смята да продължава така, правели ѝ остри забележки, напомняли ѝ, че е време да спира. И това били най-леките за преглъщане обвинения, разказва нейната сестра.

Роднините започнали да я засипват с различни изследвания на учени, които отхвърлят ползата от дългото кърмене. Предложили ѝ да посещава психолог, а друг да работи с децата, тъй като те със сигурност вече били развили Едипов комплекс.

Освен всичко друго, майката била привърженик и на кърменето на поискване. Често се случвало да храни и двете деца едновременно, когато цялото семейство се е събрало или имат гости. Това роднините ѝ вече не успели да преглътнат и я заплашили, че ще предприемат съответните мерки.

Снимка: Shutterstock

Кога границите могат да бъдат прескочени 

Сестрата на майката на тези деца дълго се питала кое е редно и кога границите наистина биват преминати. Същият въпрос си задали и другите потребители, след като чули историята.

Дали наистина е редно да се кърмят толкова големи деца и то демонстративно? Или ако все пак майката е решила да прави това, поне да не бъде така открито, сякаш опитва умишлено да предизвика околните с решението и поведението си?

По принцип няма ограничения за кърмене на обществени места в доста страни. В този случай обаче чашата преляла, след като роднините били събрани на празничен обяд, и майката за пореден път започнала да храни децата по този начин, директно на масата. Според сестра ѝ тук се намесва и още един фактор. Голямото дете страда от аутизъм и това е начин майката да го успокои и покаже своята привързаност. Затова и тя е склона да я подкрепи, но само в известна степен.

Не така мислят обаче останалите, които твърдо не проявявали разбиране. „И двете деца са много мили и възпитани. Но по-голямото е специално и дори още не ходи на училище, тъй като тя търси подходящ вариант за него. Когато са сами, вероятно няма дразнения. Но щом се съберем всички, а ние сме голяма фамилия, се получава много неловко. Когато кърми 6-годишното момиченце, не е същото както, когато го прави с по-малката ѝ сестричка. Веднъж я помолихме да се премести в другата стая, но тя много ни се ядоса и започна да ни крещи“, разказва сестра ѝ.

Кое е най-разумното в такива случаи

Всъщност няма единно мнение по въпроса. Според потребителите на мрежата, продължителното кърмене пречи на порасналите деца да се развиват като самостоятелни личности.

Но заради спецификата на този случай, мнозина са склонни да оправдаят майката, която е намерила начин да спести стреса на по-голямото дете. Някои обаче смятат, че това не е достатъчно оправдание, и поддържайки чрез кърмене голямото момиченце, тя не му помага, а по-скоро му пречи да се интегрира.

Всички обаче са категорични, че подкрепата на най-близките е от огромно значение. А правенето на компромиси е деликатна тема, която може както да реши проблема, така и да го задълбочи.

При всички случаи трябва да се говори открито и честно, без да се приема чуждото мнение като опит за обида или намеса в личното пространство.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа