Как да научим бебето да харесва различните вкусове и аромати

Тези съвети ще ви помогнат да направите този преход максимално лесен и интересен за него

Снимка: Shutterstock

Вкусът се формира и възпитава още с въвеждането на първата бебешка храна (след кърменето), а според някои експерти дори и по време на вътреутробното развитие. Често обаче бебето не харесва предложеното или го приема трудно, съпроводено нерядко и със стомашен дискомфорт.

Много е писано по този въпрос и има различни мнения за това как най-плавно да се премине от кърмене към хранене. Водени са и доста разгорещени спорове от поддръжниците на една или друга теория.

При всички случаи е важно това да стане по начин, максимално щадящ бебешкото стомахче, и в същото време възпитаващ любов към различните вкусове.

Но не само с бебетата може да срещнете съпротива, когато искате да предложите нещо ново. И малко по-големите деца, не обичат да хапват всичко.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, които ще ви улеснят и превърнат начинанието успешно. Имайте предвид само, че това може да е продължителен, бавен и понякога доста упорит процес, докато детето започне да приема новите за него аромати и вкусове. Затова се заредете с търпение. И с фотоапарат, защото понякога резултатите са доста забавни и си заслужават да бъдат съхранени за спомен.

Снимка: Shutterstock

Не използвайте храната за изнудване

Храната е храна. Тя не е нещо, с което да изнудвате детето (ако изядеш това, ще получиш подарък), не е цената, която то трябва да плати за своята вина (когато просто спанакът не му харесва и точка по въпроса), не е и средство за запълване на времето, справяне със скуката или въдворяване на тишина и ред.

Детето трябва да свикне да мисли за храната като източник на полезни за него витамини, минерали, вещества. Да я приема като цвят, вкус и аромат. Като нещо, което събира семейството на масата или може да се сподели.

Това се учи от най-ранна възраст, веднага след като разредите или приключите с кърменето, в момента, в който предложите нещо по-различно на детето като вкус и вид.

Не го приемайте като предизвикателство, което трябва непременно да се случи сега и веднага, а търсете баланса. Не изнудвайте детето, а опитайте да запазите спокойствие.

Не превръщайте масата в бойно поле

Масата е мястото, около което сяда цялото семейство. Тя символично събира всички. Разговорите по време на хранене не трябва да са на висок глас (освен, когато се смеете), трябва да създават добро настроение, да носят хармония и спокойствие, да повишават доверието и да бъдат далеч от ядовете на деня.

Да, детето не разбира все още за какво става дума, но то чува интонацията ви и възприема разговора чрез нея. Затова масата не бива да се превръща в терен за семейни сблъсъци, спорове, злостни забележки и изнудване. То не участва в тези разговори, но ги попива. Каквото и да се е случило през деня, опитайте да седнете на масата със спокойна душа.

И в никакъв случай не учете детето да яде преди всички, само, понеже е най-малко. То трябва да се храни заедно с вас, а ако има разминаване на часовете (когато е много малко), го поставете в бебешкия стол до масата и му дайте храна, с която да си „играе“.

Запазете спокойствие

Първите хранения са източник на безпокойство за повечето майки: ще яде ли, няма ли да яде, дали ще е достатъчно...

Запомнете едно: нито едно дете на света, пред което има лъжица или купичка с храна, няма да се остави да гладува. Това е вроден инстинкт.

Ако първоначално отказва дадена храна, плюе я, прави гримаси и я бута с ръка, запазете спокойствие. Вашето притеснение се предава на детето, което не е добре. Не го карайте да разбира от съвсем малко, че може да си играе с вас, използвайки храната. Ако не иска да яде това, просто се откажете и оставете опитите за друг път. Избягвайте обаче да му предлагате алтернатива.

Храненето е игра (поне в началото)

Разбира се, че с храната не трябва да се играе. Тя трябва да се уважава. Но в началото, докато опознава различните вкусове, детето ще иска да докосва продуктите в чинията си, да облизва, къса на парченца, размазва и т.н. Това е неговият начин да се учи.

Но стане ли достатъчно голямо, не допускайте подобно отношение. Тогава вече може да го включите в приготвянето на храната и да започнете да му възлагате задачи, с които знаете, че ще успее да се справи.

Снимка: Shutterstock

Предлагайте разнообразие

Колкото по-разнообразна е храната на детето, толкова по-добре. Но за да свикне с нея, проявете фантазия и в менюто на цялото семейство. Когато детето вижда, че и вие хапвате с удоволствие от различните по цвят, мирис и вкус продукти, само ще пожелае да ги опита.

Това всъщност може да се окаже доста забавно и добро за всички, а и приятно да разнообрази обичайните неща, които готвите. И изобщо не е задължително да приготвяте гурме, важното е да бъдете креативни и да заложите на разнородни вкусове и продукти.

И два важни съвета

1. Въвеждайте всеки месец ново ястие в менюто. Но не само в това на детето, а на цялото семейство.

Нека се превърне в семейно правило – например, всеки понеделник да опитвате нова храна или познати продукти, но приготвени по нов начин. Така детето ще свикне да очаква и търси новото, а и да приема храната с любопитство и като източник на знание и вдъхновение.

2. Предложете чисти аромати и вкусове. Правилото е да не включвате сол и захар в храната на детето през първата му година. Което означава – никакви сладкиши.

Когато предлагате нова храна, стремете се да бъде с максимално изчистен вкус и аромат. И забравете за пакетираните храни.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа