Как да улесните кърменето

Практически съвети, с които ще помогнете на бебето да свикне с гърдата

Снимка: Shutterstock

Как да улесните засуването от гърдата на новороденото в първите дни и има ли правилна позиция, която да му помогне да се пригоди максимално бързо? Това е въпрос, с който се сблъскват повечето млади майки. Защото кърменето невинаги протича безпроблемно и лесно.

Предлагаме ви няколко практически съвета, които ще ви помогнат да се справите в такъв момент. Всичко е въпрос на време, търпение и нежност.

Снимка: Shutterstock

От какво зависи успехът

Успехът на кърменето зависи от позиционирането и прикрепването на бебето. Това е и една от първите трудности, с които ще се сблъскате в началото. Намирането на най-добрия начин, който да стимулира засукването, може да се окаже наистина затруднение за майката.

Когато бебето е поставено правилно, то ще се храни добре и няма да усещате болка. Нормално е да има известен дискомфорт в началото, докато самите вие свикнете с кърменето. Но адаптацията на майка и бебе сe случва доста бързо и сами ще откриете най-подходящата поза и за двамата.

Как да кърмите първите няколко дни

След коластрата, която е първата храна за бебето, от гърдите потича млякото. Нормално е в първите няколко дни да се чувствате неловко и несигурно. Сега е моментът да пробвате различни позиции за кърмене, за да откриете наистина най-удобната за вас и бебето. Това е важно, за да не изпитвате тежест или болка по време на храненето.

При неправилна позиция може да се усеща силен дискомфорт в гърба и гръбнака, а ако бебето не е поставено добре на гърдата, възможно е да се стигне до разраняване на зърната или то да не успява да издърпа достатъчно мляко. Ако сами не може да се справите, не се колебайте да потърсите помощ от консултант по кърмене.

Около два до четири дни след раждането гърдите ще станат по-топли и по-пълни. Това означава, че млякото е дошло и бебето може да суче по-продължително или през по-дълъг интервал. Помнете, че колкото повече мляко издърпа бебето от гърдите, толкова повече ново количество вие ще произведете за следващото му хранене.

Как да коригирате прикрепването на гърдите

Най-важното за правилното сукане е, че устата на бебето трябва да е широко отворена и да обхваща голяма част от ареолата, а не само зърното. Бузите на бебето винаги трябва да са пълни и да не се чуват пукащи звуци, а само типичния звук при преглъщане.

Ако усетите, че позата ви е грешна, просто внимателно отделете бебето, като вкарате малкия си пръст в ъгъла на устата му и го наместите отново, този път правилно.

Кърменето стъпка по стъпка

- Приближете бебето до тялото си, за да не се налага то да се протяга към вас, за да достигне гърдите ви;

- Проверете дали главата и тялото на малкото са в права линия, обърнати в същата посока;

- Преместете носа на бебето над зърното, така че да може да достигне гърдата под зърното;

- Поддържайте врата, раменете и гърба на бебето, като се уверите, че главата му може да се движи свободно;

- Бебето трябва да наклони главата си назад и да отвори устата си. Ако устата му не се отваря, насърчете го, като леко разтривате зърното в горната му устна и леко се дръпнете, докато то отвори напълно устата си;

- За да се засуче правилно, езикът и долната устна на бебето трябва първи да влязат в контакт с гърдата

Признаци, които показват, че то не е захванало добре гърдата

- Кърменето е болезнено;

- Бебето суче кратко и след това е нервно;

- Бузите му са прибрани и набръчкани;

- Бебето е неспокойно и се дърпа от гърдата.

Как да разберете дали бебето е захванало добре гърдата

- Брадичката на бебето докосва гърдата;

- Устата му е широко отворена;

- Бузите му са закръглени и пълни, не се виждат трапчинки;

- Сученето е равномерно и бавно;

- Може да видите част от гърдата си над горната устна на бебето;

- Изпитвате силно и завладяващо чувство;

- Ако бебето се храни правилно от гърдата, то не издава никакъв пукащ звук и е готово да заспи.

Снимка: Shutterstock

Най-удобните позиции за добре кърмене

Тайната е винаги да търсите позицията, която е най-удобна за вас. За да улесните рефлекса на изхвърляне на мляко, трябва да сте много отпуснати и в никакъв случай напрегнати.

Най-правилните и удобни позиции за кърмене са основно две:

- „Люлка“ или „прегръдка“, при която майката е седнала и е буквално прегърнала пред себе си бебето. Това е и най-популярната поза за кърмене;

- Напречна или кръстосана прегръдка, при която майката придържа гърба и главата на бебето с ръката, противоположна на кърменето. При тази поза майката е в състояние да поддържа бебето неподвижно много по-добре.

По материали от Pianeta mamma

Коментари
Последни видеа