Стъпка по стъпка за готвене в тенджера, микровълнова и мултикукър
Момиче яде царевица. Снимка: Shutterstock
Лятото е сезон не само на пъпешите и дините, но и на царевицата. Децата я обожават. Дори тези малчугани, които нямат предни зъби, пробват да я гризат направо от кочана.
Варена или печена тя се предлага във всеки парк.
Ако обаче се съмнявате колко е прясна и дали е съхранявана правилно, ви съветваме да си купите сурова и да я пригответи сами.
Млада царевица. Снимка: Getty
За да сте сигурни, че царевичните кочани ще останат меки след готвене и няма да счупите зъбите на детето, следвайте следните съвети.
Като начало трябва да изберете млада царевица от нефуражни сортове. Уверете се, че листата са яркозелени, а „косите“ й не са сухи.
Зърната трябва да са светло жълти или млечно бели.
Почистете царевичните кочани от листа и „коси“.
Твърдият ръб на кочана, може да се разреже.
Изплакнете царевицата във вода. Ако кочаните са твърде големи, за да се поберат в тенджерата, не се страхувайте да ги нарежете.
Ако листата на царевицата са зелени и сочни, чисти, можете да сварите кочаните директно с тях - така ще се сварят по-равномерно, ще бъдат по-сочни и ще придобият особен аромат.
Застелете дъното с листа, наредете кочаните плътно един до друг, а отгоре покрийте с пласт листа.
Добавете вода, която да я покрива два пръста отгоре.
Царевица, готова за варене. Снимка: Getty
Варете на умерен огън до готовност.
Времето за готвене може да варира - от 20 минути до 2 часа. Всичко зависи от размера, сорта и степента на зрялост на кочаните.
Младите се готвят бързо, средните - един час, големите и зрели - поне два часа.
Можете да определите готовността, като отроните едно зърно и го опитате. Ако е сочно и се дъвче лесно, царевицата е готова.
Отцедете водата, извадете кочаните, оставете ги леко да изстинат. След това ги намажете с масло и сол на вкус.
Няма разлика в готвенето. В същото време тези, които редовно използват мултикукър, смятат, че зърната стават още по-сочни и вкусни.
Когато готвите царевица в микровълнова фурна, е по-добре да изберете млади кочани.
- Избършете кочана царевица с влажна кърпа, без да отстранявате листата.
- Нарежете дълбоко основата, за да улесните премахването на листата след това.
- Поставете кочаните в чиния. Нагласете мощността на микровълновата на 750 W и оставете царевицата за 10 минути.
- Обелете листата.
Готовата царевица намажете с олио и посолете на вкус.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари