Колко трябва да наддава бебето на седмица

Ето как да разберете дали правилно расте новороденото през първите няколко седмици

25 октомври 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Бебето ми наддава ли достатъчно на тегло? Това е един от най-често задаваните въпроси от младите майки в седмиците след раждането. Напълно нормално е да има притеснение, особено ако това е първото ви дете или сте решили да го кърмите. А както знаем, при кърмене е трудно да се проследи дали и колко мляко приема новороденото. Честите посещения при педиатъра в първите месеци дават някаква яснота и спокойствие, но притеснението все пак остава.

Има ли начин и сами да разберете дали всичко с бебето ви е наред? Ето какво съветват специалистите от Световната здравна организация.

Важно е да имате предвид, че наддаването/спадането на тегло в първите седмици е свързано и с някои специфики, които са характерни за този период. Съществува физиологичен спад при раждането. При кърмене все още мнозина се доверяват на двойното претегляне, което понякога е ненужен стрес за майката. Има разбира се, и тревожни сигнали. Ето най-важното, което трябва да знаете за теглото на бебето в този период.

Снимка: Shutterstock

Физиологичният спад при раждане: колко тегло губи новороденото

При раждането всяко бебе се появява на бял свят с определени килограми, които са много близки до приблизителното измерване, направено непосредствено преди това. Проблемът и най-вече притеснението за майката е, че малкото същество губи тегло. Това обаче не е опасно, тъй като след раждането бебето започва да отделя урина и меконий (първото изпражнение, състоящо се от околоплодна течност, чревни епителни клетки, слуз, жлъчка и вода), а в същото време поема малко количество кърма/мляко.

Всъщност, ако е кърмено, бебето първоначално ще погълне коластра - гъста, жълтеникава течност, богата на протеини, мазнини, витамини, минерали и антитела. Захранването с мляко обикновено започва 48-72 часа след раждането, така че е нормално новороденото да претърпи загуба на тегло, дори и с няколкостотин грама (обикновено между 5 и 10% от първоначалното тегло). След като кърмата потече, бебето ще възвърне теглото си от раждането, а скоро и ще го надхвърли.

Колко трябва да наддава бебето в началото

През първите три месеца от живота си, бебето расте по-бързо и наддава до 600 грама тегло на месец. Но леките разминавания от тези параметри, не трябва да ви тревожат. Всяко бебе има свои собствени характеристики и темпове на растеж.

Средните статистики обаче показват, че през първите месеци от живота си, новороденото трябва да наддава поне по 80 грама на седмица, но може да достигне до 200 и дори 300 грама. Това не зависи от „качеството“ на майчиното мляко (тялото на майката знае много точно какво е необходимо на бебето), а от много други фактори: апетита на новороденото, времето, прекарано на гърдата, производството на мляко, способността да се асимилира и изхвърля това, което е погълнато.

Двойното претегляне: ненужен стрес за кърмещите майки

В миналото двойното претегляне е било широко използвано от лекарите и майките, за да се провери колко кърма приема бебето. Става дума за теглене на бебето на бебешка везна преди и след хранене.

Реално този метод вече се смята за остарял и причинява само стрес у майките, защото отчита просто едно число - теглото на новороденото, но не и другите съпътстващи фактори, които могат да повлияят на храненето на бебето точно в този момент.

Кога да се тревожите за теглото на бебето

Независимо дали кърмите или храните бебето с адаптирано мляко, най-добрият начин да оцените растежа на малкото е като наблюдавате как се държи то. Дали намокря памперсите редовно и по колко пъти на ден? Активно ли е, колко будува и следва ли нормалните за възрастта си етапи на развитие?

Можете да се притеснявате, ако често намирате пелената суха, ако бебето е отпуснато и не реагира, ако винаги спи и започне да отслабва. В този случай задължително се консултирайте с педиатъра, но без да се паникьосвате, защото може да има разумно обяснение.

Снимка: Shutterstock

Как да оцените растежа на новороденото

Не само теглото е важно за развитието на бебето. Може би сте забелязали, че педиатърът при всяко посещение актуализира така наречената крива на растеж: дори детето да попада в по-ниските проценти, важното е растежът му да е редовен.

Освен теглото, лекарят измерва дължината, обиколката на главата и оценява общото състояние на детето и неговото развитие спрямо възрастта. Ако той ви каже, че всичко е наред, не се притеснявайте и му се доверете. Все пак не всички деца са чревоугодници!

Какво да направите, ако бебето отслабне

В редки случаи новороденото може да отслабне през първите месеци от живота си. След медицинска оценка, педиатърът може да предложи допълване с адаптирано мляко или да препоръча по-често поставяне на гърда, за да се стимулира производството на кърма. Следвайте съветите му, а може да се консултирате и със специалист по кърмене, който да ви даде ценни съвети относно различните пози.

Ако, от друга страна, решите да дохранвате с адаптирано мляко, може да се окаже, че е необходимо малко повече търпение, докато бебето свикне да се храни и от шише, а не само от гърдата. В този случай опитайте различни видове биберони и съобразете отворите им с възрастта на малкото. Ако дохранвате бебето, може да включите и таткото в процеса, което стимулира близостта му с детето.

Количеството мляко, което трябва да поема новороденото през първите месеци от живота, е много променливо, така че опитайте да не се фокусирате твърде много върху числата, а наблюдавайте ситуацията от всяка гледна точка - така ще избегнете стреса.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.