Най-удобните пози за кърмене

Ето кои са най-често използваните варианти за хранене на новороденото и най-важното, което трябва да знаете за всяка позиция

Снимка: Shutterstock

Кърменето е не само полезно за бебето, но и уникално преживяване за всяка майка. Понякога обаче е технически трудно за изпълнение по най-различни причини.

Предлагаме ви 9-те най-популярни пози за кърмене и най-важното, което трябва да знаете за всяка от тях. Може би това ще ви помогне да направите този процес далеч по-лек и приятен, така че да почувствате удоволствие от него.

Снимка: Shutterstock

1. Класическа поза люлка

Това е една от най-традиционните и широко разпространени пози, с която най-често изобразяват кърмещата майка.

В това положение жената е изправена, нежно прегърнала бебето на ръце, все едно всеки момент ще го залюлее. Оттам и името на позата. Главата на бебето и шията са разположени по протежение на предмишницата, а малкото тяло е срещу това на майката. Ръката й поддържа деликатно дупето на бебето.

При тази поза има много хубав контакт с очите на новороденото. На практика това не е от най-удобните позиции, тъй като през цялото време трябва да се поддържа бебето, което все пак тежи. Възможно е да провокира напрежение в гърба и раменете. Използването на възглавница, върху която да бъде поставено бебето, би улеснило нещата.

2. Модифицирана люлка

При това вариант бебето е отново срещу майката. Но тя може да се подпре на дясната или лявата си страна (според това от коя гърда кърми), което да отнеме леко от тежестта на бебето.

3. Полулегнало положение

Това е една от първите пози, които опитват майките, а и бебето много бързо и интуитивно свиква с този начин. При нея контактът с майчината кожа стимулира максимално естествения инстинкт на бебето да се храни.

А и липсва силата на гравитацията, което е друг важен момент, защото така новороденото не тежи. Майката само трябва леко да го поддържа, за да го улесни при храненето. Полулегналата поза е удобна за бебета във всяка възраст.

Препоръчва се също при кърмачета, които не обичат да усещат докосване по главата по време на хранене, при майки с обилно изтичане на мляко или много големи гърди.

4. Позиция в ръгби

Наричат я ръгби, тъй като бебето се поставя под мишницата, досущ като топките в едноименния спорт. Гърбът му е по протежение на предмишницата, а главата му се поддържа с ръка.

Тъй като цялото тегло на бебето се поддържа с една ръка, препоръчително е при тази поза да се използва възглавница. За майката е полезно, тъй като така тя може да контролира кърменето и да следи дали бебето се храни правилно или изпитва някакви затруднения.

Много подходяща при едновременно кърмене на близнаци, при недоносени бебета или след раждане със секцио.

5. Странично легнало положение

При този вариант кърменето се извършва странично и майката и бебето са легнали на една страна, с близък контакт помежду си. Това определено е много спокойна поза, която е идеална, ако майката е уморена и иска да си почине малко.

За улеснение може да поставите възглавница под главата на бебето. Така ще сте сигурни, че то е на правилната височина. Много подходяща поза за нощно хранене и в моментите на релакс през деня.

6. Легнало положение (след секцио)

След секцио, много майки изпитват дискомфорт по време на кърмене. Традиционните позиции могат да бъдат неудобни, но легналото положение е перфектен вариант за тази цел. При него майката може да нахрани бебето, без да се напряга.

7. Поза на вълка

В този случай бебето остава легнало по гръб (обикновено на леглото), докато майката застава на четири крака над него и внимателно вкарва зърното си в устата му.

Отстрани погледнато, това не е много дискретна поза, но има случаи, когато само този начин е в състояние да се храни бебето. Много полезна, ако майката страда от мастит, тъй като благодарение на гравитацията, гърдите се изпразват по-естествен и равномерен път.

Тази поза може да се заеме и от седнало положение. В този случай само трябва да се наведете силно над бебето. Важно е да имате на разположение възглавници, които да използвате като подпора, за да не претоварите гръбнака, гърба и рамената си.

8. Поза на коалата

При този вариант бебето практически седи на крака или странично, а гърбът и главата му са изправени. Трябва само да го подкрепяте. По-подходяща е за по-големи деца, които вече могат да бъдат държани седнали.

Препоръчва се и за всички бебета, които страдат от рефлукс или ушна инфекция (и следователно предпочитат да стоят изправени), но също така и за тези с намален мускулен тонус.

Снимка: Shutterstock

9. Кърмене в слинг

Кърменето в бебешки слинг може да бъде много удобно, тъй като така не се усеща тежестта на новороденото. Може да се практикува както в легнало, така и в изправено положение.

Изключително гъвкава позиция, която позволява и добър контакт с бебето през цялото време. Единственото важно е да се уверите, че се храни правилно.

По материали от Alfemminile

Коментари
Последни видеа