10 начина да направите храненето на детето ви 10 пъти по-лесно

Вижте какви успешни стратегии може да използвате, за да улесните процеса

18 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Американка, която поддържа заедно със съпруга си кулинарен блог, споделя няколко интересни трика, които са ѝ от полза, когато става въпрос за храненето на сина ѝ.

„Преди години пишехме блога за храна A Couple Cooks, посветен на радостта от готвенето и яденето на здравословна, зеленчукова храна - заедно като двойка. Изведнъж се появи нов човек, за когото да готвим. Но вместо да прекъснем живота си с храната, открихме, че бебето се вписва точно в концепцията. Сега, когато синът ни навърши една година, успяхме да споделим най-голямата си любов с него: храната! И за наша изненада, това се оказа по-лесно, отколкото си мислехме“, разказва майката.

Ето 10 съвсем прости стратегии за хранене на малки деца, които тя споделя и които вероятно ще проработят и при вас.

Снимка: Shutterstock

1. Започнете деня с истинска храна

Закуската е едно от най-лесните хранения за едно малко дете, но пък включва минимално готвене. Можете да давате на детето си кисело мляко с ниска масленост, пълнозърнест хляб с фъстъчено масло, домашно приготвени овесени ядки, плодове или яйца.

2. Направете храната лесна за ядене

Много малки деца предпочитат храни, които могат да хванат в ръка и да консумират сами, като например червени чушки на лентички, печени моркови, банани, нарязани на парчета, парченца пълнозърнест хляб и т. н.

3. Приготвяйте вечери, на които може да се наслади цялото семейство

Това може би е най-важният съвет. Не гответе за малки деца, а за цялото семейство. Така детето ви ще свикне да яде повече неща и по-рядко ще проявява претенциозност.

4. Подправете храната според вкуса ви, а след това покажете колко ви харесва

Много често децата се интересуват повече от това, какво има в чинията на родителите им, отколкото от тяхната. Точно поради тази причина, подправяйте храната на детето си по ваш вкус, а след това я опитайте и покажете удовлетворението си. Така малчуганът веднага ще прояви по-голямо желание за хранене.

5. Направете изцяло натурални сладкиши

Повечето хора и най-вече повечето деца обичат сладките изкушения. За да угаждате по здравословен начин на техните прищевки, можете да направите полезни сладкиши - като плодов пай например.

6. Смутита

Стига вкусът да е балансиран и да не е прекалено горчив или сладък, смутитата са чудесен начин да се набавят хранителни вещества за децата.

7. Яйца

Бърканите яйца са чудесен вариант, когато бързате или когато детето ви не е доволно от храната вкъщи.

8. Домашно приготвени варианти на любимите детски храни

Много деца са фенове на пържените картофи, които обаче не са особено здравословни. Вместо пържени картофи от ресторант или замразени картофи, направете домашни пържени картофи на фурна - ръчно нарязани картофи със зехтин, които се пекат в гореща фурна, докато станат хрупкави.

Снимка: Shutterstock

9. Когато се съмнявате, добавете стил

Въпреки че се отнася до храненето на вашето дете, не ви пречи да се „развихрите“ в кухнята. Можете да предлагате храни със забавна форма, които добавят вълнение към всяко хранене.

10. Бъдете търпеливи и вярвайте

На децата им трябва повече време, за да приемат нов вкус. Така че вместо да се примирявате с факта, че детето ви не харесва даден вид храна, си мислете, че я е опивало достатъчно пъти.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа