Полезен ли е шоколадът за децата

Има напълно безопасни видове и такива, които е добре да избягвате в тази възраст

18 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Шоколадът безспорно е една от любимите храни на децата. Много експерти по храненето обаче предупреждават, че не всички видове, които се намират на пазара, са здравословни и полезни за малчуганите. Някои съдържат твърде големи количества добавена захар, което не е съвсем безопасно.

Шоколадът няма нищо общо със следването на здравословен режим на хранене, подчертават специалистите. Независимо дали давате или не от сладкото лакомство, като родителите е важно да следвате определен начин на хранене, тъй като това има значение не само за здравето и растежа на детето, но и за създаването на правилни навици.

Ако малкото се храни разнообразно и балансирано, блокче шоколад няма да му навреди. Но ако менюто му е нездравословно, с шоколад или без шоколад, то все си остава нездравословно.

За какво обаче трябва да внимавате, ако решите да поглезите с какаовото лакомство малчугана?

Снимка: Shutterstock

Съставки, които обикновено се срещат в шоколада

За да проверите дали е безопасно да дадете конкретен шоколад на детето, първо трябва да видите основните му съставки.

Какао

Какаото е продукт с растителен произход и в естествен вид има горчив вкус. Представлява истински концентрат от фитонутриенти с антиоксидантни свойства.

Според проучване, публикувано в The Cochrane Database of Systematic Reviews, флавоноидите, които съдържа, помагат за модулиране нивата на кръвното налягане. Което автоматично го прави полезен за здравето продукт. Следователно присъствието му в шоколада е положително.

Пълномаслено мляко

Млякото, независимо дали е течно или на прах, е източник на качествени микроелементи, като калций. Доказано е, че този минерал подобрява здравето на костите, намалявайки средносрочния риск от фрактури. Това показва изследване, публикувано в списание Nutrients.

Но нивата на витамин D в организма трябва да са адекватни, за да се оптимизира усвояването на минерала. В противен случай може да се прояви дефицит.

Млякото също така е източник на качествени протеини и мазнини. Поради тази причина това е храна, която попада в графа „здравословна“.

Захар

Основният проблем с шоколада е захарта. Тази съставка се добавя в големи количества в промишленото производство, намалявайки по този начин ползите от останалите съставки.

Голямата консумация на добавени захари всъщност е свързана с по-голям риск от развитие на заболявания като затлъстяване и диабет при децата, показва проучване, публикувано в Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Ползите от шоколада за здравето при децата

Ако шоколадът е с добро качество, той е напълно безопасен за децата. Но добро качество означава, че трябва да съдържа най-малко 75% какао, тъй като така се намалява процента на добавените захари.

А ето и конкретните ползи от консумацията му – както за деца, така и за възрастни.

Регулира кръвното налягане

Флавоноидите, съдържащи се в какаото, помагат за поддържане на кръвното налягане под контрол, което води до по-добро функциониране на сърдечно -съдовата система. В дългосрочен план това носи по-малък риск от развитие на сложни патологии.

Забавя стареенето

Съществува хипотеза, според която една от тайните за забавяне на преждевременното стареене, се състои в увеличаване на приема на антиоксиданти чрез храната. Шоколадът, съдържащ висок процент какао, е перфектен продукт за постигане на тази цел.

Дава енергия

Не трябва да забравяме, че шоколадът дава много енергия. Това е нещо добро за деца, които имат висока физическа активност. В случай на заседнал начин на живот обаче е необходимо да се намали консумацията.

Има ли противопоказания

Рисковете, произтичащи от консумацията на шоколад от деца, са свързани с качеството на избрания продукт. Ако той съдържа малко какао и големи количества захар, могат да възникнат следните негативни ефекти.

Повишен риск от затлъстяване

Редовната консумация на фруктоза и глюкоза е свързана с по-висока честота на детско затлъстяване. Резултатът е сериозен здравословен проблем, който има различни последици и обуславя развитието на други патологии.

Риск от диабет

Появата на диабет е тясно свързана с прекомерната консумация на сладки продукти. Основният рисков фактор е високата консумация на прости захари в комбинация със заседнал начин на живот. Конкретно при децата това може да повлияе сериозно на здравето и да постави началото на диабета.

Снимка: Shutterstock

Какъв шоколад да изберете

Изборът на правилния вид шоколад за консумация е от съществено значение за спазването на адекватна диета. Най-добре е да се придържате към такъв, който съдържа 75% какао, независимо дали има добавено мляко или не.

Препоръчително е да се избягват видовете, в които присъстват изкуствени подсладители. Тези добавки имат отрицателен ефект върху чревната микрофлора. А при децата е особено важно да се осигури бактериално разнообразие.

По материали от Vivere piu sani

Коментари
Последни видеа