Не е невъзможно да научите тийнейджъра да се храни правилно

11 полезни съвета, които ще ви помогнат да сприятелите детето със здравословните навици

Снимка: Shutterstock

В периода на юношеството един от честите проблеми, пред които родителите се оказват изправени, е храненето на тийнейджъра. А то понякога е всичко друго, само не и здравословно.

Има ли полезни стратегии, за да поправите лошите навици на детето, но без да навлизате в пререкания (защото както добре знаем, от тях няма полза)? На помощ идват съветите на италианския специалист и педиатър д-р Алберто Ферандо.

Ето 11 наистина практични и работещи идеи, които ще ви помогнат в това начинание. Преди да ги включите в действие обаче запомнете следните важни правила:

- Хранителните вещества, необходими в тази възраст са много и неправилното хранене може да доведе до хранителни дефицити, така че не неглижирайте здравословните навици на масата.

- Избягвайте налагането, защото това води до стрес, а той не е полезен нито за вас, нито за детето.

- Най-добре започнете да прилагате тези съвети далеч преди тийнейджърските години – така се създават полезни навици и в периода на юношеството ще ви бъде много по-лесно.

- Между 11 и 15-годишна възраст момичетата и момчетата трябва да приемат между 1980 и 2380 ккал.

Снимка: Shutterstock

1. Хранете се всички заедно

Яжте на масата всички заедно веднъж на ден или поне през уикендите и празниците, но задължително в приятна атмосфера. Масата не е мястото за семейни спорове.

2. Не подценявайте закуската, дори при липса на време

Никога не пропускайте закуската и хапвайте сложни въглехидрати и пресни плодове в началото на деня за незабавна и дългосрочна енергия.

3. Помогнете му да се храни здравословно и извън дома

Когато детето се храни извън дома (в училище или с приятели), научете го да избира по-здравословните храни (салата вместо чипс например).

4. Наблегнете на домашната храна

Опитайте да се храни колкото се може по-често у дома и по-малко навън – така изкушенията от вредни храни стават много по-малко.

5. Подгответе правилните междинни закуски

За леки междинни закуски е по-добре да избягва пакетираните храни от автоматите, които имат много калории и малко хранителни вещества, а често са богати на наситени мазнини и консерванти. По-добре да свикне да си носи нещо здравословно от вкъщи.

6. Добре планирайте вечерята

На вечеря е по-добре да предложите постно месо, бобови растения, различни зеленчуци, пълнозърнести храни, а ако пожелае десерт – нека е на плодова основа.

7. Проследете как точно се храни

Следете порциите да бъдат умерени и да се храни по-често. Пет хранения на ден са идеалния вариант: закуска, обяд, вечеря, междинна сутрешна закуска и следобедна закуска.

8. Научете го да се храни бавно

Яжте бавно: подпомага храносмилането и ускорява чувството за ситост. Когато всички правите това, детето постепенно ще свикне и то да се храни по този начин.

Снимка: Shutterstock

9. Поднасяйте повече плодове и зеленчуци

Променете менюто и го обогатете с повече пресни плодове и зеленчуци, които е добре всеки ден да бъдат различни, за да не омръзват бързо.

10. Намалете вредните продукти

Ограничете консервираните храни, както и колбасите. В повечето случаи те имат много консерванти, захари, сол и мазнини, което не е полезно за никого.

11. Стимулирайте го да пие повече вода

Пийте много вода и научете тийнейджъра да прави същото. Добре е детето да пие около 2-2,5 литра на ден.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа