7 съвета, ако детето е злоядо

Няколко трика, с които да го накарате да се храни и харесва онова, което му предлагате

Снимка: Shutterstock

Има деца, които са наистина трудни, когато става дума за хранене. И родителите им съвсем основателно се притесняват, че те не просто са гладни (всъщност детето рядко се оставя да стои гладно), а че не приемат достатъчно здравословни продукти. А това вече е наистина проблем, тъй като всички добре знаем колко важно е разнообразното и пълноценно хранене за организма.

Как обаче да накараме малчугана да харесва и яде с удоволствие спанак, броколи, дробчета и изобщо неща, които в неговите очи изглежда категорично неапетитно?

Предлагаме ви 7 трика, които могат да ви помогнат именно в такива моменти.

Снимка: Shutterstock

1. Направете си седмичен план

Това е много полезно от няколко гледни точки. Когато си направите предварителен план за цялата седмица, вие няма да се лутате и чудите какво да сготвите, а ще имате ясна представа за ястията. Освен това може да приготвите и малко заготовки, които предварително да замразите и това ще ви улесни, непосредствено преди готвенето.

А и с планиране правите добро и на семейния бюджет. Както добре знаем, планираните разходи са много по-малко от импулсивното пазаруване (особено на гладен стомах или в компанията на ревящо дете, което ви пречи да се концентрирате и така хвърляте в количката всичко, което смятате, че може да ви свърши някаква работа).

Не на последно място по важност и всъщност на първо място по основния въпрос, свързан с апетита на малчугана, така може да предвидите и приготвите неща, които да грабнат очите и вниманието му.

Много полезно решение е да включите в съставянето на плана детето, ако е на подходяща за целта възраст. Когато дава идеи, то започва да чувства и лична отговорност към съответното ястие и има много по-голяма вероятност да го изяде или поне пробва.

2. Ако детето не се храни на масата и е здраво, това е знак, че не е гладно

Ако малкото отказва да си изяде обяда, не предлагайте нездравословни следобедни закуски. То просто не е гладно в този момент.

За да не изгладнее до вечерята, може да му приготвите лека следобедна закуска на плодова основа. Тя ще го засити временно, но не напълно, и то ще вечеря нормално. Ако му дадете нещо по-калорично между обяда и вечерята, има опасност да откаже онова, което сте приготвили за вечеря, защото вече няма да е гладно.

3. Забравете за подкупите

Не бива да допускате и предлагате примамливи алтернативи или награди от типа: „Ако изядеш всичко, ще те заведа в парка!“ или „Ако сега си изядеш цялото ядене, ще ти купя сладолед като излезем навън“.

Това категорично не създава здравословни хранителни навици и не е полезно за детето. Сладолед пак може да му купите, но нека не е като награда, защото е изяло всичко.

4. Поднесете му цветни и забавни ястия

Ако ви липсва фантазия, просто отворете интернет, където може да видите много идеи. И да изберете онези, които са лесни за правене, няма да ви затруднят или отнемат кой знае какво време. Времето е ценно, така че задължително се съобразете и с това.

В чинията може да създадете от храна цели картини, къщи, лица, космически пейзажи, дори анимационни герои. И непременно ги правете от разнообразни продукти, защото това всъщност е целта на занятието, нали! Със сигурност едно такова ястие ще привлече като с магнит детето и то няма да се мръщи на броколито, използвано вместо коса на клоуна.

5. Когато се храните, изключете телевизора и мобилните телефони

Това е важно, защото всички тези устройства силно разсейват и пречат на удоволствието от храненето. А и когато няма странични дразнители, детето ще се съсредоточи върху храненето и общуването на масата със семейството.

Снимка: Shutterstock

6. Помолете го за помощ, когато готвите

Малчуганите обожават да помагат на мама в кухнята. За тях това е нещо повече от игра. Освен това е доказано, че така научават и придобиват различни нови знания и умения.

Затова не мислете за разпиляната леща по пода или разсипания доматен сос по кухненския плот (те могат да бъдат почистени), а гласувайте доверие на малкия си помощник. И помнете, че той с много по-голямо удоволствие ще изяде онова, в чието приготвяне сам е участвал, отколкото нещо друго.

7. Оставете детето да се храни самостоятелно

И то още от едногодишна възраст. Усещайки храната с пръстите си, то ще я изучава и ще се реши да я пробва – в тази възраст все още усещанията и познанието за света минават и през устата. Но не му позволявайте да си играе с храната, защото това вече не е полезно.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа