Витамини на хапки, не на таблетки

Зеленчуци, който не яде (галерия)

Снимка: Guliver / iStock

Плодовете и зеленчуците са източник на витамини, минерали и куп полезни вещества, които регулират работата на стомаха и на цялата храносмилателна система, а някои от тях дори разпалват апетита. Особено, ако са сурови.  

Ограничения

Ако детето е здраво и няма алергия, след като навърши една година, може да ги яде. Естествено, като всяка нова храна, те се въвеждат внимателно и постепенно.  
Ограничения има за най-малките за екзотичните плодове. Лекарите са на мнение, че в менюто трябва да присъстват предимно плодове и зеленчуци, които се отглеждат в нашата страна. Поне в началото.
Ако детето проявява признаци на алергия, трябва да сме много внимателни, особено към цитрусите с оранжев и жълт цвят, които могат да отключат алергична реакция.  
Портокали и мандарини могат да доведат до алергични реакции дори при тези, които не са свръхчувствителни.

Количества

Важно е да не се прекалява.
Нормата за деца до 3 години е 100 грама плодове и 200 зеленчуци (заедно с варените вид в пюрета и каши).
И понеже количеството е доста скромно, идва логичният въпрос кои да предпочетем.  

Банани, кайсии, праскови и грозде са силно калорични, затова не е разумно те да са най-много в менюто, особено, ако детето е пухкавичко.
Гроздето подува корема и образува газове.

Цитрусите са богати на витамин С, подкрепят имунната система и са особено полезни за зимата, но често са причина за алергии.
Пресните зеленчуци (зеле, домати, краставици) стимулират отделянето на жлъчни сокове и отварят апетит. Което е от полза за по-злоядите.
Най-лесно се приемат и са най-неутрални – ябълки, моркови, круши. Затова захранването започва именно с тях.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.