Какви напитки да давате на бебето, освен мляко и вода

Ето кои са най-подходящите течности през първата година

Снимка: Shutterstock

През първата си година бебетата пият предимно вода и мляко. Някои родители добавят плодови сокове, други са категорично против това. Ако държите да ги избягвате на всяка цена, но искате да разнообразите менюто на малкото, имате избор. Ето какво трябва да знаете.

До 6-месечна възраст бебетата трябва да пият само мляко (кърма или адаптирано). След това към млякото може да се добавят вода и други течности, които обаче не бива да го заместват. Идеята е да обогатят менюто, а не да отменят млякото. Важно е и да не са твърде калорични, тъй като това не е полезно за бебето.

Зеленчуков сок

Зеленчуковият сок е начин да дадете на вашето бебе шанс да пие нещо различно от млякото и водата. Можете да смесвате зеленчуци с плодове, за да бъде вкусът по-приятен. Морковите и портокалите например са отлична комбинация. Много добър вариант е и сокът от манго, ананас и зеле.

Кокосова вода

Богата е на хранителни вещества и има сладък вкус, който ще допадне на бебето. Освен това е отличен източник на калций и витамин С и може да помогне много за предотвратяване на дехидратацията в случаи, когато бебето се чувства зле, тъй попълва по естествен път нивата на солите в организма.

Плодово смути

То не съдържа чак такива количества захари, каквито има в чистия плодов сок. И по тази причина не е толкова вредно. В него има и фибри, което е полезно за добрата работа на храносмилателния тракт. След хранене например, може да предлагате вместо десерт 100 мл плодово смути.

Вода с лимон

Не трябва да е кисело, а да изцедите само няколко капки лимонов сок във водата. Същият ефект има и от 2-3 кръгчета краставица. Това е чудесен начин да придадете на водата вкус, без да навредите на зъбките на малкото. Лимонът също така улеснява храносмилането и подпомага хидратацията в горещите летни дни.

Домашно ягодово мляко

Приготвя се от половин чаша плодове, които може да пасирате с млякото. Освен витамини и приятен вкус, тази напитка си е истинска глезотия в топлото време.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.