Бременните и кърмещите жени трябва да избягват сладкото

Прекаляването със захарни изкушения може да повиши риска от диабет при бебето, смятат учените

Снимка: Shutterstock

Австралийски учени установиха, че „сладката диета“ на майката по време на бременността може да стане причина за развитието на диабет у детето.

Освен това, по думите им, заради пристрастяването на майката към подобни храни, бебето може да страда от затлъстяване след време.

Какви са възможните опасности

Ако бременната прекалява със сладките храни, включително и с такива с високо съдържание на фруктоза, както и с подсладени газирани напитки, може да има наистина сериозни последици за плода.

Проблемът е, че простите въглехидрати краткотрайно повишават концентрацията на глюкоза в кръвта и създават измамно чувство за ситост. Освен това често съдържат и вредни трансмазнини.

Риск има както за майката: от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, нарушено храносмилане и натоварване работата на сърцето, така и при плода – развитие на прееклампсия, преждевременно раждане, диабет, наднормено или поднормено тегло, предразположеност към затлъстяване след време.

Как стои въпроса по време на кърмене

Негативен ефект може да има и след раждането, ако майката кърми бебето, предупреждават още специалистите. Като под сладки храни те включват всички продукти, които съдържат не само захар, но фруктоза, захароза и царевичен сироп.

В този случай е възможно да има последици върху обмяната на веществата и работата на черния дроб на детето. Учените напомнят, че понякога вредният ефект не проличава на момента, а се проявява след години. Така че не бива да се успокоявате, ако не забележите веднага проблем. Разбира се, никой не казва, да изключвате напълно сладките храни от менюто, а само да ги консумирате умерено, ако очаквате бебе или вече го кърмите.

Коментари
Последни видеа