До 5 години - само мляко и вода

Защо не е полезно децата да пият сок, мнение на водещи експерти

Илюстрация: Guliver / iStock

Експерти от 4 водещи здравни организации публикуваха доклад, който дава препоръки какво да пият децата до 5-годишна възраст и кое е най-здравословно за всеки възрастов период. 
Ето съветите на специалисти от Академията по диетология и хранене, Американската академия по детска стоматология, Американската академия по педиатрия и Американската асоциация за изследване на сърдечно-съдовите заболявания.

- До 6-месечна възраст бебета трябва да получават само кърма или адаптирано мляко.

- От 6 до 12 месеца, тези, които вече са захранени и получават твърда храна, може да пият вода, но не и сок.

- Във възрастта от 1 до 5 години децата не бива да получават мляко с добавки (шоколад, ягоди и т.н.), изкуствени смеси, които производителите наричат „преходни“ от кърма към други видове мляко – овесено, бадемово.
Не се препоръчват и напитки, които съдържат кофеин, захар или заместители на захарта. Плодов сок може да се дава, но в ограничено количество.
С две думи, най-подходящата напитка за малчуганите до 5 години е млякото (кърма, формула) и водата, е заключението на специалистите. Родителите не бива да вярват на агресивната реклама, която ги стимулира да дават на децата сладки напитки. Защото основната им съставка е захарта.

„Компаниите производители имат една цел - да продадат своя продукт. Те знаят, че децата обичат сладко и, че родителите им искат те да получат нещо полезно и здравословно, затова добавят в напитките повече глюкоза и високофруктозен царевичен сироп като подсладител. Те представят всички заместители на захарта като полезни и опитват да убедят в това родителите“, обяснява Натали Мут, представител на Американската академия по педиатрия пред сайта  medscape.com.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа