Храната на бебето е бедна на мазнини

До 3 г. добавяйте масло към пюретата и супите

Снимка: Guliver / iStock

 

95 на сто от кърмачетата от 8 до 12 месеца не консумират достатъчно мазнини с храната, а те са особено необходими за развитието и нарастването на мозъка.
Мазнините трябва да доставят 40 на сто от енергийните нужди на детския организъм.

Едва обаче 5 на сто от бебета получават нужното количество. И това най-често са деца, които се хранят естествено. Кърмата е в състояние по-дълго да задоволява нуждите на растящия организъм и от мазнини, сочи проучване на френските институти CNRS, Inra, Inserm и на Центъра по наука за вкуса и храненето.
Според френските изследователи майките не добавят масло и олио към храната на бебето, защото се страхуват то да не качи излишни килограми. Реалността обаче е различна.

Предишно проучване на института Inserm доказа, че ако храненето на детето до 2-годишна възраст е бедна на мазнини, това увеличава риска по-късно в живота то да е с наднормено тегло.
Обяснението на учените: На тази възраст организмът на бебето се адаптира и се учи с „мисъл“ за бъдещето. И колкото по-малко мазнини получава с храната, толкова е по-неподготвен за обработката и усвояването им в бъдеще.

Съветът и препоръката на специалистите по хранене е до навършване на 3-годишна възраст мазнините в храната на детето да не се ограничават.
Така че не се колебайте да добавите парченце масло или лъжичка сметана към зеленчуковото пюре или супата на детето.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа