Безалкохолните – източник на захар №1 за подрастващите

Да се увеличат цените, без TV реклама сутрин

Снимка: Guliver / iStock

Няма дете, което да не обича сладко. Дори малко повече, отколкото трябва.

Бонбони, сладкиши, шоколад... децата и подрастващите ги обожават. Но подсладените напитки внасят най-много захари в организма им, сочи ново британско проучване.
Според него децата от 4 до 10 години само с тези подсладени напитки поглъщат около половин вана със захар. А при подрастващите от 11 до 18 години положението е направо стряскащо – тяхната консумация се равнява на цяла една вана.

Данните са резултат от национално проучване, което обхваща над 1000 души, и са съобщени от Института за онкологични изследвания на Великобритания. Те сочат, че децата консумират 3 пъти повече захар от допустимото и голяма част – около две трети, идва с подсладените напитки.

Учените предлагат да се въведе такса – 20 цента върху литър от тези напитки, което ще увеличи цената им и ще намали консумацията.
Само с въвеждането на тази наказателна мярка ще се предотвратят 3,7 милиона случая на затлъстяване в следващите 10 години, обясняват учените. Децата с наднормено тегло са с 5 пъти по-висок риск да останат дебели и като възрастни, в сравнение с тези с нормално тегло. Затова е важно от най-ранна възраст да се вземат мерки.

„Ефектът от едно леко повишаване на цените на подсладените напитки ще е голям. Това ще принуди производителите да намалят количеството захар, което слагат“, коментира Алисън Кокс, ръководител на изследователския екип. 

Но всички тези усилия ще останат напразни, ако правителството не забрани рекламата както на напитките, така и на всички junk food по телевизията сутрин преди 09.00 ч. - времето, в което децата масово са пред екраните.

Източник: topsante.com

 

Коментари
Последни видеа