Меню за отличници

Кои храни гарантират добър успех на ученика

Снимка: Guliver / iSock

Колкото по-пълноценно се храни ученикът, толкова по-добри са резултатите му в училище.
Малки промени в дневното меню могат да подобрят общия успех както и математическите му възможности, установиха немски учени от ESMT в Берлин, съобщава parents.fr. 

Те наблюдавали 120 хиляди ученици, които получавали безплатен, балансиран обяд в продължение на 2 години.
Така установили, че за да има положителен резултат от храненето, децата по-продължително време трябва да се хранят балансирано. Например, ако правилният хранителен режим се следва 2 седмици, няма особена полза.  Докато по-продължителното му следване, позволява на учениците да повишат с 18% резултата на текстовете по литература  и с 9% тестовете по математика.

Ето какво е примерното меню, което стимулира успеха им.

Закуска: добре е да се дават храни с нисък гликемичен индекс: хляб с квас, със зеленчуци, мюсли, каша с овес, плодове, парче шунка, кисело мляко, сирене.

Обяд: в менюто трябва да присъстват храни богати на ненаситени мастни киселини омега-3 (семена от лен, рапиично масло), орехи, мазни риби.
Трябва да присъстват и витамини от В-групата (витамин В9). Те се съдържат в спанака, грах, броколи.
Има е нужда от желязо – червено месо, леща, боб, сухи плодове – кайсии, сушени смокини, магданоз. 
В менюто трябва са присъстват витамини от В групата и С, които са особено нужни за мозъка. И препоръката е да се ограничат до минимум така наречените "бързи" храни (фаст фууд), които носят само празни калории.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа