Цветът на опаковката определя избора на храни

Светлите тонове се асоциират със здравословните

Снимка: Shutterstock

Светлите цветове на опаковките карат хората да мислят, че храната в тях е здравословна. Но може да ги наведат на мисълта, че продуктът вътре не е особено вкусен.

Немски учени от университета за приложни науки в Кил установиха, че цветът на опаковката провокира асоциации свързани със здравословното хранене, дори може да влияе на избора ни. Те направили експеримент със 179 доброволци, като им показали един и същ продукт – прясно сирене в зелена опаковка – едната светла, другата – тъмна.

В началото на експеримента доброволците трябвало да оценяват вкуса на продукта, без да го опитват. Оказало се, че цветът на опаковката е от съществено значение за хората, които се интересуват от здравословно хранене.

След това доброволците дегустирали сиренето. Тогава всички, дори тези, които не били особено заинтересовани от хранителните му качества, приели, че това със светлата опаковка е по-полезният продукт. Той обаче им се сторил не така вкусен както очаквали.

Източник: dailymail

 

 

Коментари
Последни видеа