Фолиева киселина за всяка млада жена

Добавката – с принос за бъдещото майчинство

Снимка: Guliver / iStock

Истината е, че повечето хранителни добавки, които виждате на рафтовете в супермаркетите, са излишни, а някои и дори вредни. Но има едно голямо изключение, когато става дума за млади жени, които имат намерение един ден да забременеят. И това е фолиевата киселина, която е една от много редките добавки, които са научно доказано полезни и необходими.

Според доклад на американски учени, обединени в панел от независими и доброволни експерти, всяка жена, която е способна да забременее, трябва да взима фолиева киселина като добавка ежедневно, дори и да не планира да забременее в близкото бъдеще.

Докладът на експерите подчертава факта, че повечето жени не получават своята дневна доза от фолат – тип витамин Б, от техните диети, което допълнително налага включването на фолиева киселина.

Какво представлява самата фолиева киселина?

Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето и е витамин водноразтворим с брутна формула C19H19N7O6 и молекулна маса 441.1396 g/mol. Представлява жълтооранжев кристален прах.

Действие върху организма

Тя помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.

Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.

Големият брой нейни производни съединения със сходна биологична активност, наречени фолати, са включени в редица ензими, участващи в синтеза на голям брой аминокиселини и на нуклеотидите и оттук те играят ключова роля в синтеза на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене. Фолатите се срещат в различни храни, но най-богат на тях е черният дроб. Има ги в тъмно зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, маруля и други, житните кълнове, дрождите, яйчния жълтък, пълнозърнестия хляб, цвеклото.

Тъй като организмът не произвежда витамина, той трябва да се набавя най-вече чрез храна или под формата на таблетки. Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно. Необходимото количество при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно.

Дефицит на фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина в организма предизвиква нарушения на клетъчното деление, най-изявено в бързо регенериращите (възстановяващите се) тъкани. Дефицитът на този витамин, заедно с дефицита на витамин В12 водят до нарушения в образуването на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и до мегалобластна анемия; може да предизвикат нарушения в миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък.

Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бременността на жените, тъй като даже умерено изразеният му недоимък увеличава значително риска от нарушения в развитието на нервната тръба на плода и вродени малформации, най-често т.нар. спина бифида; също така преждевременно отделяне на плацентата, аборт.

Трудно се достига достатъчен прием на този витамин чрез храната, особено по време на бременност, когато потребностите от него са двойно по-високи, тъй като няма специфични, богати на фолиева киселина хранителни източници (с изключение на черния дроб). Ето защо, за избягване на фолиев дефицит в критичните първи месеци на бременността и намаляване риска от вродени малформации на новородените, на жените, които планират да забременяват се препоръчва да взимат допълнително фолиева киселина като хранителна добавка .

Установено е, че дефицитът на фолиева киселина увеличава риска от някои видове рак, което е свързано с неефективния синтез на ДНК и нарушаване на клетъчната физиология и структура. Фолиевият дефицит най-често се свързва с по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво. От друга страна, за размножението на някои злокачествени клетки също е необходим витамин B9.

На тази основа действа мощният противораков медикамент метотрексат. Той блокира фолатите в някои туморни клетки. Онкоболните не трябва да приемат този витамин без консултация с лекуващия си лекар.

Фолиевата киселина, заедно с витамин В6 и витамин В12 играят важна роля в метаболизма на сяра съдържащата аминокиселина метионин и техният дефицит води до натрупване на биопродукта хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Установено е, че недоимъкът на тези три витамина в организма води до увеличаване риска от сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и мозъчен инсулт.

Фолиевата киселина е с ниска токсичност, но не се препоръчва прием на големи количества от витамина, тъй като те могат да прикрият съществуващ дефицит на витамин В12, поради сходните функции на двата витамина.

Източници: Science Alert, Wikipedia

Коментари
Последни видеа