Как да се храним според природните биоритми

Ангелика Волфскийл представя нова книга със съвети и за бременните

21 септември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Храната през бременността да е възможно най-естествена - житни растения и пълнозърнести. А, ако стомахът ви е по-чувствителен, избирайте безглутеновите като елда, киноа, амарант, просо. Това съветва един от най-популярните немски натуропати и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл. Тя ще остува в България, за да изнесе безплатни образователни лекции в София, Пловдив, Варна и Русе, и да представи новата си книга, издадена на български език – „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”.

При шестото си гостуване у нас по покана на Немския хомеопатичен съюз Ангелика Волфскийл ще говори за това как да се храним и как да организираме ежедневието си според природните биоритми, за да постигнем оптимален душевен и физически здравословен баланс.

В новата си книга, издадена на български, Ангелика Волфскийл, обяснява как природните процеси (смяната на деня и нощта, на сезоните) определят и протичането на всички физиологични процеси в живите организми. Познавайки същността на биоритмите, можем да си направим изводи как да се храним природосъобразно. Предлагаме ви откъс от книгата „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”.


Началото на живота

По време на бременността организмът на майката се подготвя едновременно за регулярното снабдяване на плода с всички необходими хранителни вещества и за много важния период на кърмене. Необходимостта от определени хранителни вещества се увеличава. Във втората третина на бременността това става все по-забележимо, но съвсем не означава, че трябва да се храните „за двама”.

Потребността от енергия се увеличава приблизително от четвъртия месец на бременността с около 15%. Това съответства дневно на 250 - 300 kcal (например 2 филии хляб, намазани с качествена бита сметана).

В значителна степен се повишава нуждата от витамини (напр. B1, B2, B6, B12), фолиева киселина (трябва да се приема още преди зачеването), минерали (напр. калций, магнезий), микроелементи (напр. йод, цинк, желязо), ненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното развитие и съзряване на мозъчните неврони и на очите.

Ако с ежедневната храна майката не си набавя достатъчно количество от тези вещества, депата се изпразват, което може с течение на времето да доведе до траен дефицит и последиците от него, които продължават и след раждането.
Днес е известно, че детето отнема от бъдещата майка през последната третина от бременността около 35 г калций, тъй като в този период е най-силно изразено развитието на костната му система. Припомнете си старата народна истина: „Всяка бременност струва един зъб.”

Ако бъдещата майка иска да предотврати прекалено покачване на телесното си тегло, тя трябва да избира целенасочено такива хранителни продукти, които й дават високо съдържание на хранителни вещества и поддържат здравословното й състояние. Тук става дума за хранителни продукти с висока биологична стойност и ниско калорийно съдържание. Тя трябва да приема с предимство жизненоважни витамини, минерални вещества, микроелементи, аминокиселини, ненаситени мастни киселини, вторични растителни вещества и други подобни. Те са жизнено необходими, защото организмът не може сам да ги произвежда, а се нуждае ежедневно от тях, за да гарантира правилната обмяна на веществата. В комбинация със здравословния хранителен режим Шуслеровите соли могат да помогнат на бъдещата майка истински да се наслаждава на бременността.


Храната по време на бременността трябва да е възможно най-естествена!

Храненето по време на бременността започва с търсене на подходящите хранителни продукти. Те обикновено растат в градината или по полетата на родния ви край. Тези храни е препоръчително да екологично чисти и от биопроизводство, така че да не са загубили от съдържанието на жизненонеобходимите хранителни вещества.

В периода на бременността и кърменето избирайте тези групи храни, които ви даряват с животворни хранителни вещества (това се отнася, разбира се, и за останалите периоди от живота!):

Препоръчителни са житни растения и пълнозърнести продукти, които се варят на слаб огън около 20 - 25 минути. Те дават енергия, фибри, витамини, минерали и микроелементи. Ако стомахът ви е по-чувствителен, избирайте безглутеновите като елда, киноа, амарант, просо, бобови и други.

Eдин от най-популярните немски натуропати и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл. Тя ще остува в България, за да изнесе безплатни образователни лекции в София, Пловдив, Варна и Русе, и да представи новата си книга.

Плодовете и зеленчуците трябва да са напълно зрели, да не са от оранжерии или изкуствено отглеждани в хранителен разтвор. Те доставят баластни вещества, витамини, микроелементи и вторични растителни вещества.

Бъдете внимателни относно млякото и млечните продукти от неденатурирано производство, най-добре е да са ферментирали с млечна киселина или да са квасени. Така се улеснява храносмилането. Тези продукти са доставчици на белтъчини, калций и млечна киселина за поддържане на чревната флора.

Риба (незамразена, по възможност от течащи водоеми) и бедно на мазнини месо (да не е свинско, особено от мускулните части, защото в него се отлагат токсините от метаболизма на прасето, които човек приема с храната), приемайте максимално два пъти седмично за обяд - доставят белтъчини, йод, желязо и витамин B12.


Възможни оплаквания по време на бременността

Ако изпитвате неудържим глад за кисело, обяснението за това е следното: по време на бременността често стомахът образува по-малко стомашна киселина и така се увеличава желанието за кисели храни. Контролируемите неволеви движения на мускулите в стомашно-чревния тракт отслабват, което е честа причина за появата на характерното за бременността гадене. Можете да си помогнете като половин час преди ставане хапнете нещо дребно, а през деня се храните начесто по малко. При такива ситуации можете да използвате и комбинацията от Шуслерови соли №2, №7 и №8 (по 3-5 таблетки от всяка сол дневно).

Други възможни причини за храносмилателни смущения: храната на бъдещата майка не действа добре на зараждащия се в нея живот. В този случай жената трябва да се опита по метода на изключването на въпросните храни да установи онези от тях, които не се отразяват добре на плода.

Достатъчното пиене на течности е важно - но нека да не е по време на ядене! Течностите разреждат храносмилателните ензимни сокове, а това води до отслабване на храносмилателната енергия.

Често бременните се оплакват от запек: червата стават лениви, тъй като трябва да направят място на плода. Случаите на запек се повлияват добре с помощта на богата на фибри храна - пълнозърнести храни, салати (само на обед!), бобови растения, плодове, сушени плодове (напр. накиснати сушени сини сливи - да се изпие и водата) - и пиенето на около 1,5 до 2 литра топла вода дневно. Добавете към тези мерки и Шуслерови соли №7, №8, №10.

Всичко най-важно за храненето според природните биоритми, както и за лечението на характерни за съвремието ни болести с Шуслерова терапия графиня Ангелика Волфскийл ще разкаже в своите безплатни образователни лекции от 18.30 ч. в: Пловдив, Новотел, на 3.10; София, НДК, зала №6, на 4.10; Русе, Доходно здание, Зала Европа, на 5.10; и Варна, х-л „Черно море“, на 6.10. Вход свободен!

Коментари
Последни видеа