Как с кафе и чай качваме наднормено тегло

Сметана, сироп и захар добавят калории

Снимка: Guliver / iStock

"Само кафе пия и пак дебелея“ - чували сте тази реплика, нали?
Казват я хора, които обикновено похапват. Но и само с кафе или с чай човек може да натрупа излишни килограми. Причината не е в кафето, а в „екстрите“, които му добавяме. Така и калориите се увеличават, особено, ако пием по няколко на ден.

Добавките от сметана, мляко и захар увеличават значително и калории. За сравнение – тези, които пият черно кафе, приемат 69 калории по-малко в сравнение с хората, които добавят захар, мляко, сметана. Като 60% от калориите се падат на бялата захар.
Тези, които обичат чай с мляко и захар, приемат 43 калории повече в сравнение с хората, които го пият чисто (85% от калориите идват със захарта ), обясняват изследователи от университета в Илинойс.
Естествено с млякото те приемат и калций, което го прави особено полезно. Когато обаче се добави към кафето или чая (22 милиграма мляко средно на ден), това никак не е малко.

Учените съветват също така тези, които искат за пазят диета, да не се изкушават от кафе-лате и  карамелизирано капучино. В тези напитки има много повече захар, отколкото в шоколадовото десертче.
И така едно кафе с мляко, сироп и добавки може да стигне дори до 500 калории. И то само в една чаша.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа