Защо бременните не бива да ядат кълнове и диня

Бактерия в храните причинява спонтанен аборт

Илюстрация: Guliver / iStock

Листерията – една от най-разпространените бактерии, която живее и се размножава в хранителните продукти, значително увеличава риска от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността. И рискът е много по-висок, отколкото се смяташе, установи проучване на американски учени от университета в Уисконсин.

За бременните при зараза с бактерията листерия съществува риск от спонтанен аборт, мъртво или преждевременно раждане. Но досега се смяташе, че има опасност, ако инфекцията се случи в последните месеци на бременността.
Сега лекарите алармират, че опасността е налице, ако бременната се зарази и в първите месеци. Затова на бъдещите майки се препоръчва да не ядат непастьоризирани млека, пресни сирена, пастети, пушени риби, пшеничени кълнове, диня, пъпеши и пресни салами.

Всички тези храни са потенциално опасни, защото може да съдържат бактерията листерия.
Проблемът е, че заразяването не винаги има видими признаци и често протича в скрита форма. И затова връзката на опасната бактерия със спонтанните аборти оставаше неразгадана.

Сега учените установиха, че листерията прониква през плацентата и ендометриума - вътрешната обвивка на матката, и провокира възпаление, което води до спонтанно изхвърляне на плода. И това може да се случи още в началото на бременността.

Листерията е известна като „жилава“ бактерия, защото е устойчива както на силно загряване, така и на ниски температури. Намира се в почвата, водата и в червата на някои животни. Те обаче не боледуват. Но, ако са заразени, от тях бактерията се пренася върху сурови храни - сурови, непастьоризирани млека, домашни млечни продукти, сурови меса, плодове и зеленчуци.

Снимка: Guliver / iStock


За разлика от други видове бактерии листерията оцелява при много ниски температури. Може да се размножава при 4-6 градуса – с други думи дори и в хладилника.
Тя остава жизнена и в най-солената в саламура, тъй като издържа на 6-20% концентрация.
Във вътрешността на клетките и тъканите проявява устойчивост на високи температури.


Илюстрация: Guliver / iStock

От почвата тя прониква през порестата кора на дини и пъпеши или попада във вътрешността на плода при рязане с нож.
Смята се, че около 10% от населението са носители на бактерията.
Тя не създава особен проблем, освен при бременни, новородени и хора със слаб имунитет.

Учените проверили опасността от заразяване с листерия в началато на бременността върху макаци. Нито едно от животните нямало признаци на хранителна инфекция. Но всички заразени пометнали.
Анализ на тъканите на плода разкрил причината за спонтанния аборт – заразяване с бактерията листерия. Тя била открита в плацентата – тази тъкан, която осъществява директна връзка между организма на майката и плода, и която обичайно служи като бариера и предпазва бебето в утробата от инфекции.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа