Ако детето пие достатъчно вода, ще е по-успешно в училище

Обилната хидратация помага да се справя с повече задачи едновременно

20 ноември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Учени потвърдиха, че деца, които пият около 2,5 литра вода в повечето дни на седмицата и са добре хидратирани, се справят по-успешно с няколко задачи едновременно и постигат по-добри резултати на тестовете.

Водата е нужна за правилното функциониране на организма. Тя е над 60% от теглото и помага за поддържане на постоянна телесна температура, за циркулацията на кръвта, за доставката на кислород до всяка клетка, за правилното изхвърляне на отпадните продукти.
Част от нуждите от течности се задоволява от консумацията на плодове, зеленчуци, млечни продукти ... След това запасите трябва да се попълват с изпиването на 1–1,5 литра вода или 6 до 9 чаши вода на ден.
Според проучване на екип от университета в Илиноис пиенето на достатъчно вода не само осигурява добра хидратация на детето, но и увеличава капацитета да се справя с много задачи наведнъж.

Деца на 9–11 години, които са увеличили пиенето на вода, в продължение на 4 дни, реагират по-бързо и по-добре се справят с тестовете.
Учените доказват това с експеримент с три групи деца – едните пият обичайното количество вода, другите приемат допълнително 500 грама, а третата група – 2,5 л вода в продължение на 4 дни. Окозва се, че тези, които са изпили най-много, имат най-добри резултати на тестовете, по-бързо преминават от решаването на една задача към друга и по-успешно се справят с повече от едно задължение.

„Това е първото проучване, които доказа връзка между консумацията на вода и възможностите за справяне с повече задачи и когнитивния капацитет на децата“, коментира проф. Найман Кан, един от ръководителите на проучването.

Всяко второ дете в ученическа възраст не пие достатъчно вода, установяват учените, а хидратацията е най-лесният път за повишаване на успеха им. Лошото е, че възрастните не са на ясно и не разбират, че те не пият достатъчво вода и течности, коментират учените.

Източник: parents.fr, превод Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа