Гениално: Изобретиха разделител за храна в детската чиния

Ще зарадва дори най-злоядите

06 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Родителите често чуват протест от сорта на: “Това няма да го ям. В картофеното ми пюре се влезли грахчета“ или „Вече 100 пъти обяснявам, че искам сам да сложа кетчуп на кренвирша“.

Много деца не обичат храните в чинията им да се смесват.
На родителите пък не им стигат сили и нерви непрекъснато да спорят и да ги убеждават на всяко хранене, че това не е сериозен проблем.
Вероятно това е породило идеята за създаване на специален разделител за храните в детската чиния, който вече се продава онлайн. Той се нарича Food Cubby и представлява гъвкава цветна силиконова лента, която се залепва лесно върху чинийката и не позволява различните храни да се сместват.
На сайта на производителите се отбелязва, че идеята е родена от дете, а е разработена от родителите му. И наистина, на кой ли друг би хрумнала такова мисъл? Само на някой, който мрази да вижда в чинията си бъркотия от различни храни.

Снимка: Facebook

Всъщност Food Cubby може да е от полза не само за капризни дечица, но и за възрастни хора с нарушено зрение.
Известно е още, че има и процент хора, които страдат от рядко заболяване – брумотактилофобия - страх от смесване на храните. Рядката и странна фобия е по-честа при децата. При възрастни тя се определя като лека версия на обсесивно-компулсивно разстройство.

Снимка: Facebook

За него е характерно, че когато човек види как гарнитурата се е разсипала върху месото, отказва въобще да се храни, защото получава позиви за повръщане. 
Така че, ако малчуганът се мръщи на чинията, в която всичко се е превърнало в каша, не му се сърдете.
Напълно възможно е това да не са капризи, а особеност, която е добре да му помогнете да преодолее.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа