Храна, приготвена с любов, е по-вкусна

Емоциите влияят на преценката ни

11 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако за вас няма нищо по вкусно от това, което майка ви е сготвила за вечеря, имате право. Усещането, че храната е „приготвена с любов“, я прави по-вкусна за нас. Нашето емоционално възприятие на вкуса се повишава или намалява в зависимост от времето, любовта и грижата, които са били вложени в приготвянето на блюдото. И в крайна сметка то ни се струва и по-вкусно, твърдят сътрудници на компанията Birds Eye.

Те установили, че 58 % от хората получават по-голямо удоволствие от храната, когато знаят, че тя е била сготвена с любов.
Като за нуждите на експеримента две групи доброволци получават една и съща Коледна вечеря. Но при различни условия.

Първата група вечеряла в празнично украсен салон. Доброволците получили разяснения, че готвачът е вложил много с любов и е използвал стари семейни рецепти.
Втората група се хранила в зала с много по-малко украса и при не неособено гостоприемно обслужване. След това хората и от двете групи трябвало да оценят вкуса, аромата на яденето и усилията на готвача.

Резултатите: доброволците от първата група оценили храната като по-вкусна в сравнение с тези от втората. И от общ бал пет – първата група дала 4,3 , а втората – 3,4.

Източник: The Daily Mail

Коментари
Последни видеа