Колко захар яде детето

Внимавайте за допълнителните „скрити“ калории

13 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Дори децата да не добавят захар към млякото сутрин, ядат прекалено сладко – това са така наречените „скрити“ захари, които се съдържат във всички продукти.
Бялата захар, според препоръките на Световната здравна организация, не бива да превишава 10% от дневната норма за калориите.
На практика обаче добавената захар в менюто на деца от 3 до 7 години е 14,5 % от калориите за деня. При по-големите, тя е 13% , а според препоръката не бива да превишава 10%.

Специалистите по хранене са категорични: деца от 1 до 4 годинки могат да ядат на ден не повече от 50 г захар – това са 5 чаени лъжички. 
Това не е препоръчителна доза, а пределът, след който започват здравословни проблеми.
 На пръв поглед може да изглежда, че количеството е прекалено голямо - всъщност  това са две пълни супени лъжици. И не става въпрос за захар в чист вид. 50 грама е норма за всички продукти, които детето консумира на ден.
Ето примерно колко лъжички „бяла“ захар съдържат различните продукти.

млечен шоколад (100 г) – 7 чаени лъжички
пакетче бонбони (100 г) – 11,5 чаени лъжички
чаша Coca-Cola или Pepsi - 9 ч. лъжички
сладолед 90 г - 4 ч.л
бисквитна торта 100 г - 6 ч.л.

Така, с едно малко парче бисквитена торта, детето приема цялото количества захар, което се полага за деня. 
Затова експертите съветват родителите внимателно да следят какво сервират на масата и да не прибягват до готови, пакетирани закуски, а да я приготвят вкъщи.
Детето има нужда от така наречените „бързи захари“ . Те дават енергия за първите часове в училище или за игрите през ваканцията.
Затова, след като закуси здравословно, може да получи и нещо сладко.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа