Цяла чета малки готвачи

Над 250 деца готвиха под шефството на Андре Токев и Жоро Иванов

Толкова много хлапета да готвят не бяхме виждали до днес, когато мотото „Здрави деца в България“ събра над 250 деца от II до IV клас, за да отбележат Международния ден на готвача.

Това се случи в зала Мати ди в НДК, където шеф-готвачи, учители, родители и деца споделиха любовта си към готвенето и показаха нагледно, че здравословната храна освен полезна е и много вкусна. 

Шеф Жоро Иванов, президент на кулинарната асоциация „Евро-Ток България“, сподели, че е много щастлив да отбележи професионалния си празник в компанията на толкова много усмихнати ученици, които искат да се развиват в тази професия.

Шеф Андре Токев, който е добре познат от телевизионния екран и е създател и почетен президент на Българската асоциация на професионалните готвачи, показа на децата как да създадат истинско „изкуство в чиния“.

Зам.-министърът на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, пожела на всички да се забавляват през днешния кулинарен ден, да се хранят балансирано и да спортуват, а представители на Министерството на образованието и науката и на Дирекция „Образование“ към Столична община подкрепиха усилията на малките готвачи.

Очарователната Дивна се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи, като им разказа много любопитни факти за плодовете и зеленчуците и техните полезни свойства. Учениците от Софийската професионална гимназия по туризъм помагаха на по-малките да подредят красиво своите чинии и им издавах тънкости от занаята.

Международният ден на готвача се провежда всяка година на 20 октомври и в този ден над 10 милиона готвачи се включват в социални дейности в местните си общности. На този ден, в цял свят се провеждат мероприятия с амбицията да се насърчи сътрудничеството между местните сдружения на готвачите и програмите на „Здрави деца“ на Нестле.

„Здрави деца в България“

Програмата, насочена към деца от 7 до 13 г., е въведена пред 2012 г. в училищата от столичния район „Триадица“, а днес в нея участват над 20 училища в София. Като част от проекта децата и родителите участват в обучения по хранене и забавни игри, свързани с консумацията на плодове и зеленчуци, вода, правилния сън и важността от физическата активност.

Коментари
Последни видеа