Скучно ли ви е?

Дебелеем от отегчение

03 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / Getty images

Дано не ви е скучно, защото отегчителните и еднообразни преживявания могат да бъдат доста опасни за вашето здраве.

Скуката, породена от най-тривиални преживявания, например чакане на опашка, задръстване, гледане на нещо глупаво в интернет или по телевизията ни кара да вършим глупави неща и по-конкретно - да се храним с мазни и сладки неща, дори без да ни се яде.

Проучване на Университета Ланкастър във Великобритания стига до извода, че тягостното чувство вследствие на еднообразието и чувството на скука стимулира глада за сладко и мазно. Повечето подобни храни са вредни, но повишават хормона допамин, , пише Mental Floss.

Този невротрансмитер е отговорен за състоянията на отчаяние, чувствата за безсмисленост, депресивните състояния и скуката.
В изследването хора, гледали досадни клипове, са консумирали значително повече вредни храни в сравнение с онези, които са наблюдавали нещо интересно.

"Скуката е пряко свързана с ниските нива на допамин, а той стимулира мозъка. Ако не са в състояние да преодалеят тягостното чувство, хората се опитват да повишат количеството допамин в организма си, като хапват мазно и сладко", обясняват учените.

Те твърдят, че диетолозите, които изготвят програми за здравословно хранене, е редно да вземат и скуката предвид, включително и на работното място. Което се отнася в пълна степен и за часовете в училище - децата, които не са заинтригувани от преподаваното, са също така склонни да консумират джънк фуудс повече от другите, които са увлечени от уроците.

Коментари
Последни видеа