4 мита за безопасността на храните

Не мийте сурово месо и прибирайте топлите яситя в хладилника веднага след като са спрели да вдигат пара

23 Юни 2020 г.
4 мита за безопасността на храните

Снимка: Shutterstock

В това време на годината повечето хладилници са пълни догоре с храна и напитки, готови да посрещнат роднини и приятели. Нека не разболяваме гостите и себе си от незнание как се приготвят, сервират и съхраняват хранителните продукти.

Добре отоплената през зимата стая е идеална среда за развитието на микроорганизми в храната: колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо размножаването на микробите може да достигне опасни равнища. Затова дръжте напитките в някое по-хладно помещение, например на балкона, и пазете хладилника за храната.

Нека видим кои са някои от митовете, свързани с нейната безопасност, които сме свикнали да приемаме за даденост.

Мит 1. Ако веднъж сте размразили месото, не може да го замразявате повторно

От гледна точка на безопасността на храната, няма проблем да размразите и после отново да замразите месо, риба, зеленчуци или каквото и да било друго, стига да е размразено в хладилник при температура 5 градуса или по-малко. При този процес може да се изгуби част от качеството, тъй като се нарушава целостта на клетките и продуктите може да станат леко воднисти.

Друг вариант е да сварите или изпечете размразената храна, да разделите на малки порции и да замразите отново, веднага щом е спряла да изпуска пара. Парата в затворен съд води до кондензация. Което, в комбинация с хранителните съставки, създава идеалната среда за развитието на микроорганизми.

Затова винаги е най-добре да изчакате половин час преди да сложите горещата храна в хладилника или фризера. Планирайте предварително, за да може да размразите храната в хладилника – особено за големи неща като да речем, цяла пуйка. Ако я оставите навън, външната повърхност ще добие стайна температура, в която микроорганизмите да се развиват бързо, докато вътрешността ще е още замръзнала.

Мит 2. Мийте месото, преди да го сготвите

Не е добра идея да миете суровото месо, когато приготвяте продуктите за готвене. Пръските вода, което съдържат потенциално опасни бактерии могат да създадат много по-голяма опасност, ако попаднат върху готови за ядене продукти, които не изискват термична обработка.

Въпреки това е добра идея да миете точно тези продукти – плодовете и зеленчуците, преди да ги приготвите и сервирате, особено ако растат в близост до земята и могат да съдържат пръст – следователно и микроби. Това се отнася особено за храни, които се приготвят или ядат без термична обработка. Консумацията сурови на храни, които по принцип се ядат след обработка, може да увеличи риска от хранително отравяне.

Плодовете, салатата, зеленчуците и други годни за директна консумация храни трябва да се приготвят отделно от суровите меса и други храни, които се нуждаят от термична обработка.

Продължава на Обекти Бг

Здраве

Не само калориите: времето и съставът на храна са от значение за диетата

Хранене

Детето забавя своето развитие, ако храната е бедна на йод

Здраве

Стресът – толкова вреден за стомаха, колкото лошата храна

Още от Хранене

Торта

Снимка: Shutterstock

Торта на закуска? Може и дори е полезно!

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Двойка спи спокойно.

Снимка: Shutterstock

Кои храни спасяват от безсъние

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Коледа

Снимка: Shutterstock

Коледни чорапи с изненади на камината. Снимка: Shutterstock

Дядо Коледа

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Коледа

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво (не) знаете за Коледа (Част 1)

Предлагаме ви 15 любопитни неща за този светъл празник, с които може да впечатлите гостите си

Коледни чорапи с изненади на камината. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Коледни чорапи с изненади на елхата или на камината

Няколко хитри идеи какво да изберете и какво да сложите вътре

Содена питка и боб. Снимка: Shutterstock

Заедно

Обредните храни за Бъдни вечер

Денят, в който кухнята става център на Вселената

Луиза с цигулката. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Веско Ешкенази хвана уверено цигулката

2-годишната Луиза трупа сериозен музикален опит

Дете гледа към небето шейна с елените на Дядо Коледа. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как деликатно да признаете, че Дядо Коледа не съществува

Ако детето започне да задава въпроси, на които трудно намирате отговор

Книга, борови клонки, чаша кафе и свещ . Снимка: Shutterstock

 

Празнично аранжирана маса. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Маса, която разказва приказки

5 хитри и бюджетни идеи за новогодишна аранжировка

Млада жена, която не е щастлива. Снимка: Shutterstock

Здраве

Диагноза: токофобия

Травма от детството отключва неистовия страх да станеш майка

Дария Симеонава прави коледни сладки с децата. Снимка: Instagram

Заедно

Дария Симеонава рисува коледни сладки с децата

Макси и Ема облизват пръсти

Силвия Петкова, Зоран Петровски и Сива пред тортата. Снимка: Instagram

 

Заедно

Синът на Силвия Петкова стана на 9

За рождения му ден майка и син се местят в нов дом