Боже, колко съм дебела

Какво да правим, ако дъщеря ни не харесва тялото си

07 октомври 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Съвременните тийнейджъри имат милион проблеми, а външният вид е един от тях. Често момичета се тревожат прекомерно за външността си. Но не само те. Момчетата не правят изключение. Задача на родителите е да ги подкрепят,

но не с думите: Не си дебела, не си въобразявай!

Това не е добър подход. Трябва да я насочат как да разшифрова наложените стандарти за красота.
Една от задачите им е да ѝ помогнат да създаде позитивен образ на тялото си и да я научат, че грижата за себе си, за собственото си здраве и добро самочувствие, е приоритет. И не е разумно да робува на наложени шаблони.
В реалния живот тези умения се натрупват от малки детайли. Например, от това как вие самите се отнасяте към собственото си тяло, как говорите с децата на теми, които ги вълнуват.
Разказваме как е добре да реагирате, ако вашата дъщеря (или син – момчетата също може да са потиснати от външния си вид) твърди, че тя е дебела.

1. Признайте нейните преживявания

Фрази от типа на „Не, ти не си дебела“ или „Хайде, стига“ - няма да помогнат на вашата дъщеря да промени мнението за себе си. Ако тя не харесва външния си вид или килограми, отрицанието и подценяването на проблема не помага, а може да усложни ситуацията.
Вместо това е по-добре да признаете преживяванията ѝ и да я подкрепите: „Аз знам, че понякога е много трудно да харесаш тялото си и да го обичаш. На мен също често ми се случва.“

2. Помогнете ѝ с мерките

Подрастващите не винаги са способни обективно да оценят собственото си тегло (особено, ако следят социалните мрежи и блоговете на кльощави модели) и се сравняват с тях.
Помогнете на дъщеря си да определи оптималното си тегло спрямо ръста, изчислявайки боди мас индекса. Обсъдете границите на здравословното тегло както и рисковете от недохранването и наднорменото тегло.

3. Поговорете за това как се формира представа за собственото тяло

Обсъдете с дъщеря си защо този образ, който вижда в списанията, не винаги отговаря на действителността.

Разкажете и покажете как се обработват снимките на моделите и на блогърите.
Разкажете ѝ за рисковете от модните диети, които редуцират теглото до 40 килограма и от мечтания „просвет“ между бедрата ( известен като thigh gap).

4. Сложете акцент върху здравето, не не килограмите

Когато говорите за храненето, обърнете внимание какво яде дъщеря ви, а не как то се отразява на килограмите.
Здравословното хранене трябва да е балансирано, пълноценно и разнообразно, а по калориен състав да отговаря на нуждите на растящия организъм. Хранителните разстройства обикновено започват в тийнейджърска възраст – в желанието си да отслабнат момичетата се подлагат на жестоки диети, които могат да имат фатални последици. Научете дъщеря си да отчита нуждите на тялото си, и да яде вкусна и здравословна храна.

5. Нека води позитивен вътрешен диалог

Често подрастващите са най-строгите критици на самите себе си. Мисли от сорта на „Не съм красива“, „на никого не съм нужна“ причиняват психически дискомфорт, карат момичето да се дистанцира от околните, да страни  и да не общува с тях, заради ниската си самооценка. Помогнете ѝ да цени хубавите неща в себе си и наблегнете на силните ѝ страни.
Въведете правилото: „Не говори за себе си това, което не би казала за най-добрата си приятелка.“

6. Задавайте въпроси

Съвременната култура кара момичетата да си мислят, че теглото и външният вид е пряко свързан с останалите области на живота: успех сред мъжете, кариера, перспективи ... Затова и много момичета си мислят, че като отслабват, ще се избавят от всички проблеми и ще успеят във всички направления в живота.
Затова питайте – нека дъщеря ви обасни защо иска да е слаба, а не по-закръглена. Какви резултати очаква да постигне от поредната диета и какви цели преследва. Каже ѝ, че не всички жизнени успехи са свързани с килограмите и с външния вид.
Обсъдете как може да достигне начертаните си цели и на какво да обърне внимание (вместо на безкрайните диети).

7. Потърсете професионална помощ

Ако забележите, че начинът на живот на дъщеря ви се е променил коренно, а стремежът да отслабне е станал фикс идея и вече има здравословни проблеми (например нарушения в цикъла, нездрав цвят на лицето, проблеми със зъбите), потърсете незабавно помощ от специалист.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа