Как да запознаем бебето с плодовете

И да го накараме да ги обича

Снимка: Shutterstock

Децата предпочитат торти и сладоледи, а не плодове. Това знае всяка майка с опит. Има начин обаче от ранна възраст да ги запознаем и да ги „сприятелим“ с пълните с витамини и природни нутриенти плодове.

Плодовете отговарят на хранителните нужди на най-малките. Те са богати на вода: 75 до 95%. Така че ще се от полза и ще ограничат обезводняването. Това е особено важно за малките, които трябва да пият достатъчно, особено през лятото. Затова заложете на техните цветове, направите пъстри комбинации, за да ги изсушите да пробват.

Праскови, кайсии, нектарини, които имат костилка
Тяхната целулоза е особено нежна и е подходяща за най-малките. Те са богати на бетакаротин (провитамин А). Той е нужен за растежа, зрението и кожата.
Две малки кайсии например осигуряват 1,5 до 3 мг. бетекаротин, което е половината от нуждите на детето за деня.
Как да ги приготвите? След 6-ия месец може да ги давате на компот, каша, шейк с мляко или , ако детето вече има зъби - на на парченца в кекса.
Сливи. Те са богати на сорбитол, който улеснява изхождането. По-лесно се усвояват, когато са варени и печени. Със сливи (в комбинация с ябълка) може да направите компот или кекс.

Червените плодове – ягоди и малини
Те съдържат много витамин С. На не бива да се бърза и да се дават прекалено рано.
С тях може да направите шейк с с мляко. Или да ги комбинирате със сирене.
Ако в семейството има алергични към мъхестите плодове, не давайте ягоди преди детето да навърши 1 година.
Черешите са богати на сорбитол, затова улесняват дефекацията. След като детето навърши 1 година, може да ги яде във вид на плодова салата , заедно с други плодове.
Не ги предлагайте цели на 2-3-годишните, въпреки че сте извадили костилката. Има риск да се задавят.

Пъпеш и диня
Те са особено добър вариант за хидратация. Колкото пъпешът е по-наситено жълт, толкова е по-богат на бетакаротен. Може да давате от тези плодове на малки парченца, или да ги включите т плодовата салата след като детето навърши 3 години.

Източник: parents.fr, адаптация Мона Василева

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа