Кърмете възможно най-дълго, отложете захранването

Най-честите грешки, които може да се спестят, обобщава Ангелика Волфскийл

Снимка: Guliver / iStock

Много са теориите с какви храни и кога е разумно бебето да се захрани и как точно новите продукти да се въвеждат в менюто му.
Своята гледна точка излага един от най-популярните немски натуропати и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл, автор на поредица от книги за храненето, а последната, преведена на български е „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”.

 

Снимка: личен архив

Не бързайте със захранването

-  Децата не трябва да приемат твърде рано храна за възрастни. Кърмете бебето си до последната възможност. Щом започнете захранване, не включвайте месо до края на първата година. Или, ако давате, нека поне да не е всеки ден.
Внимавайте при добавянето на подправки: лютивите стимулират прекалено рано хормоналния метаболизъм. Децата растат по-едри и по-рано навлизат в пубертета!

-  Никога не карайте децата да ядат насила. Ако не са гладни, техният храносмилателен огън е слаб и не могат правилно да смилат и усвояват храната.
Опитайте се да възбудите храносмилателния огън с малко горчиви вещества. Честа причина детето да е злоядо е липсата в организма му на кислород или желязо.


- Привиквайте децата си към висококачествена храна. Обяснявайте им защо добрата храна е толкова важна за тях. Прилагайте по-малко забрани, използвайте повече аргументи – децата са много по-разумни, отколкото смятаме. Дори понякога да прекаляват, техният организъм забелязва добрата, качествена храна и след това непрекъснато я иска.

- Без принуда, постепенно приучавайте децата към редовно хранене, по възможност със семейството.
Организмът трябва да научи своите нормални биоритми.

- Основното ядене на обяд трябва да е по едно и също време.
- Вечерята трябва да е лесно смилаема.

Снимка: Guliver / iStock 

- Избирайте хранителни продукти, които изграждат елемента земя, за да могат децата да растат добре и както се казва, да станат „земни“.
Предпочитайте сладки, кисели и солени вкусове. Но внимавайте и да балансирате добре: храната трябва да съдържа всичките шест вкуса, т.е. трябва да присъстват и лютиво, горчиво и тръпчиво.

- Отрано научете децата да пият достатъчно вода. Много е важно доброто качество на водата. Според Махариши Аюрведа млякото е храна, а не напитка. Ето защо не трябва да се пие към основните хранения.
Млякото е превъзходно за изграждане на кафа (елементът земя). Ако детето има известна непоносимост към него, може да се разрежда с вода, да се затопля с малко сух, настърган джинджифил, кардамон или шафран и след охлаждане да се подслажда с малко мед.


- Следете децата ви всеки ден да имат дефекация. Човек може да привикне организма си към това. Възпитавайте ги сутрин да изпиват голяма чаша топла вода (със стайна температура) и след това да ходят до тоалетната.

Достатъчно течности

Достатъчният прием на течности не бива да се подценява. Децата имат значително по-голяма нужда, отколкото възрастните.
Най-добрият начин за утоляване на жаждата е да им се дава преварена за 20 минути изворна вода.
Ако в началото детето отказва да я пие, може да се смесва с малко сок, например от лимони.
Плодовите сокове не заместват водата и трябва да се дават разредени – например ябълковият сок се разрежда наполовина с вода, защото дава висока киселинност.
Най-подходящи са червените сокове и билковите чайове.
Не давайте на децата много прясно мляко, никаква лимонада, газирани напитки с кофеин, за да не нарушите хранителните им навици.

 

Коментари
Последни видеа